Menu

Tisková zpráva – Moravskoslezský kraj má nového hejtmana

Novým hejtmanem Moravskoslezského kraje se stal Josef Bělica, kterého do této funkce zvolili krajští zastupitelé na svém dnešním mimořádném jednání.

V hejtmanském křesle Josef Bělica nahradí Jana Krkošku, který na tuto funkci i pozici krajského zastupitele rezignoval koncem března. Uvolněné místo v krajském zastupitelstvu bude patřit novojičínskému radnímu za hnutí ANO Martinu Šturalovi. Krajští zastupitelé zároveň rozhodli, že oblast cestovního ruchu bude nyní spadat do gesce náměstkyně hejtmana pro regionální rozvoj Šárky Šimoňákové.

„Děkuji zastupitelům za podporu a důvěru. Novou výzvu přijímám s pokorou a odhodláním udělat z Moravskoslezského kraje ještě lepší místo pro život. Vím, že mě čeká náročné období, ale práce ani odpovědnosti jsem se nikdy nebál. Věřím, že se nám s kolegy podaří vše zvládnout tak, aby hejtmanství pokračovalo v nastolené cestě a v přípravě projektů ve prospěch všech obyvatel, od Osoblahy až po Hrčavu.“ řekl hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica, který získal podporu lídrů koaličních stran v krajském zastupitelstvu.

„Nové personální obsazení funkce hejtmana pro nás znamená, že budeme pokračovat v realizaci strategických projektů, jako jsou třeba EDEN nebo TPA – inovační centrum pro transformaci vzdělávání. A to je pro nás klíčové. Stejně jako vyjednání lepší pozice Moravskoslezského kraje při nastavení nového rozpočtového určení daní. Nesmíme dopustit, aby kraj přišel o 600 milionů korun ročně,“ sdělil první náměstek hejtmana Jakub Unucka (ODS).

„S ohledem na to, že hnutí ANO je největší klub krajské koalice, který má podle koaliční smlouvy právo na křeslo hejtmana, rozhodnutí jsme respektovali. Pro nás je klíčové, abychom pokračovali v realizaci strategických projektů, zejména je důležité začít se stavbou Černé kostky, centra digitalizace, vědy a inovací,“ sdělil náměstek hejtmana pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo (KDU-ČSL).

„Respektujeme rozhodnutí nejsilnějšího politického klubu krajské koalice. Personální obsazení křesla hejtmana je jeho interní záležitost,“ konstatoval krajský radní pro územní plánování Petr Kajnar (SOCDEM).

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.