Menu

Tisková zpráva – Moravskoslezský kraj velmi výhodně nakoupil zemní plyn na příští dva roky

Moravskoslezský kraj opět nakupoval na Českomoravské komoditní burze Kladno zemní plyn pro příští dva roky. Pro 167 krajských příspěvkových organizací a 3 obchodní společnosti nakoupil přes 140 tisíc megawatthodin (MWh) zemního plynu. A za velmi výhodnou cenu. Ušetří tak desítky milionů korun.

Zemní plyn bude odebírán ve 440 odběrných místech. Centrální nákup realizovala krajská příspěvková organizace Moravskoslezské energetické centrum.

„Tím, že už od roku 2010 jako jeden z prvních krajů v republice nakupujeme na komoditní burze a v takovém objemu, dokážeme se dostat na příznivé ceny. Kladenská komoditní burza je místem, kde se dlouhodobě koncentruje poptávka i nabídka dodávek energií a funguje tu stabilní soutěžní prostředí. Pro dodavatele je výhodné, že se nemusí zabývat zbytečnou administrativou a mohou se soustředit na samotný obchod v obchodním systému burzy,“ uvedl zastupující hejtman Moravskoslezského kraje Jakub Unucka s tím, že nákup byl realizován formou aukce s klesající cenou, kde je stanovena limitní cena a účastníci aukce soutěží o dodávku formou snižování ceny za megawatthodinu zemního plynu.

„Výsledkem je fixní cena pro dodávku zemního plynu na léta 2025 a 2026. Pro dodávku zemního plynu v maloodběru je cena 909 korun za MWh a pro hladinu středoodběru 878 korun za MWh. Výsledná cena bude ještě doplněna o distribuci a DPH. Usmálo se na nás i štěstí. Kdybychom místo čtvrtku nakupovali v pondělí, byla by cena výrazně vyšší – o několik milionů korun. Dodavatelem plynu bude akciová společnost Pražská plynárenská,“ řekl Jakub Unucka.

Dodal, že letos korporace Moravskoslezského kraje odebírá zemní plyn za fixní částku 1500 korun za MWh bez DPH. „Díky nově vysoutěžené ceně tak ušetříme zhruba 42 milionů korun,“ upřesnil Jakub Unucka.

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.