Menu

Užitečné informace pro žádající školu

Kdo může žádat o dotaci?

Žadateli o dotaci mohou být mateřské školy (MŠ), základní školy (ZŠ), střední školy (SŠ), žadateli nemohou být samostatná zařízení školního stravování. MŠ, ZŠ a SŠ mohou žádat i v případě, že stravování dětí/žáků je zajištěno jinou organizací (jídelnou, stravovacím zařízením) a náklady za odebrané obědy jsou škole fakturovány.

Školy mohou ode dne vyhlášení dotačního programu sbírat podklady k zapojení dětí/žáků od zákonných zástupců – čestné prohlášení i doklad z ÚP. Oboje stačí doložit jednou na začátku stravování na období dotačního programu. Škola v žádosti o dotaci uvede kvalifikovaný odhad počtu podpořených jednotek na jejichž základě bude stanovena výše dotace. Výše dotace je považována za maximální a nepřekročitelnou.

Komu je dotace určena?

Cílovou skupinou jsou děti MŠ, žáci ZŠ a SŠ ve věku od 2 do 26 let splňující podmínku dle vyhlášení DP (škola, která podá žádost o dotaci může ode dne vyhlášení DP upozornit zákonné zástupce na možnost zapojení se do DP. Zákonní zástupci musí doložit čestné prohlášení a doklad z ÚP o pobírání dávek hmotné nouze – příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení; tento doklad nesmí být k datu doložení škole v rámci období vyhlášeného DP starší 3 měsíců).

Co činit v případě změny ceny jídel v průběhu školního roku?

Při podání žádosti o dotaci vyplní škola současné ceny stravy, a v těchto reálných cenách také množství odebrané stravy vyúčtuje. Navýšení reálných jednotkových nákladů v průběhu školního pololetí 2023/2024 není možné.

Jak provést vyúčtování v reálných cenách např. u polodenní ceny stravy u MŠ?

U MŠ může nastat situace, kdy dítě neodebere celodenní stravu, ale pouze její část (např. 1 svačinu a oběd (tzn. 2. svačina není odebrána). V těchto případech musí MŠ vykazovat za některé děti nižší cenu za jednotku, bude potřeba tuto částku zohlednit v závěrečném vyúčtování. Tyto odebrané jednotky stravy škola zohlední v řádku MŠ ½ – což je polodenní strava a uvede reálnou cenu snížené polodenní stravy. Ve vyúčtování doplníme možnost uvádět více cenových kategorií a vyúčtování se provede v reálných cenách – rozděleno na polodenní a celodenní stravu a dle věku (do 6 let a od 7 let).

Co je považováno za porušení podmínek smlouvy a co hrozí?

Budou stanoveny odvody za porušení rozpočtové kázně, tedy sankce. Konkrétně se jedná o:

Jak postupovat v případě řádného neodhlašování obědů zákonnými zástupci?

V případě, kdy zákonný zástupce opakovaně neodhlašuje dítě/žáka ze stravování, může ředitel školy dítě/žáka z bezplatného stravování vyřadit. Do podpory bezplatného stravování lze opětovně dítě či žáka zařadit po doplacení dlužné částky za stravování a opětovném doložení potvrzení o pobírání dávek hmotné nouze z Úřadu práce ČR.

Co dělat v případě, kdy cena obědu překračuje maximální výši dotované ceny?

V případě, že maximální částka dotace na jednotkovou cenu, kterou je možno čerpat na obědy v jednotlivých věkových kategoriích, nepokryje náklady na oběd a cena oběda přesáhne částku z dotace, je možno zbylou část rozdílu vybírat od rodičů a děti se tak budou moci stravovat zdarma, avšak s tímto nízkým doplatkem od rodiče.

Kdy doručit písemný návrh smlouvy?

Jakmile budou zastupitelstvem schváleny žádosti o dotaci, předvyplníme smlouvy a budeme je zasílat ke kontrole a následně k podpisu. Smlouvy tedy neposílejte a vyčkejte až vám je zašleme.

Jaké jsou nutné přílohy elektronické žádosti?

Co jsou dávky v hmotné nouzi?

Dávkou hmotné nouze není tzv. příspěvek na bydlení, což je dávka, která přispívá osobě/rodině při úhradě nákladů souvisejících s bydlením.

Jak postupovat, pokud má MŠ dvě cenové kategorie stravy?

V případě, že v MŠ máte dvě cenové kategorie stravy nebo polodenní stravu, v žádosti uveďte celkový počet dětí, u kterých budete požadovat příspěvek na stravu ve vyšší cenové kategorii. Následně při vyúčtování doplníme možnost uvádět více cenových kategorií a vyúčtování se provede v reálných cenách – rozděleno na polodenní a celodenní stravu a dle věku (do 6 let a od 7 let).

Kdy budou školy vědět, že mají dotaci přiznanou?

Dne 7. 9. 2023 proběhne zasedání zastupitelstva kraje, kterému budou žádosti předloženy, poté bude zřejmé, zda a v jaké výši jsou dotace schváleny.

Co vyplnit ve smlouvě u ID zařízení školního stravování?

V případě, kdy se příjemce dotace liší od poskytovatele bezplatného stravování, je ve smlouvě potřeba vyplnit v části I. u Příjemce dotace identifikaci zařízení školního stravování (tzn. název zařízení školního stravování a identifikační číslo, adresu zařízení, adresu poskytování bezplatného školního stavování).

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.