Zpráva

Takhle vypadá spanilá jízda

9. října 2018

Vyhrát je bezva, ale obhájit prvenství dokážou už jen opravdoví machři. Studenti ze Střední školy společného stravování Ostrava-Hrabůvka zřizované Moravskoslezským krajem se obhajování zlata nezalekli a soupeřům v celostátní gastronomické soutěži MAKRO HoReCa Pětiboj opět vytřeli zrak. Ingrediencemi pro vítězství byly čočka, borůvky a dokonce i smrkové výhonky.

„Byly to zase nervy, ale myslím, že poctivý trénink před soutěží se nám fakt vyplatil,“ přiznala soutěžící baristka a barmanka Kateřina Horká.

Týmy nejšikovnějších kuchařů a číšníků ze středních škol se o čest a peněžní poukázky prali v Praze už pošesté. I letos se studenti museli popasovat s přípravou špičkových jídel, míchaných nápojů a kávy. Počítalo se i s předvedením prvotřídní obsluhy. Porota hodnotila jak jednotlivé soutěžící tak výkon celých družstev.

Kuchaři se utkali v krájení oloupané cibule, krájení pórku, krájení brambor, vykostění chlazeného kuřete a filetování celého pstruha. Baristé připravovali espresso a cappuccino, barmani chystali pět shodných porcí nealkoholického aperitivního uvítacího drinku.

Kromě absolutního vítězství a zlata kuchařského týmu si Krakovská odvezla i cenné kovy ze soutěží jednotlivců. Se svými kuchařskými dovednostmi zářil David Klimscha. „Přesnost, rychlost a vytrvalost mi vynesly zlato. Jsem za to moc rád,“ komentoval svůj výkon Klimscha. V dokonalé přípravě kávy sklízel vavříny barista Petr Doležel. V barmanském umění byla nejlepší Nela Podešvová.


web: http://www.ssss.cz/aktuality/takhle-vypada-spanila-jizda/
frame-scrollup