Menu

Tisková zpráva – Opavský „Kolofík“ má nové supermoderní učebny

Studenti Střední školy technické v Opavě, tzv. Kolofíku, mají nově zrekonstruované učebny a zázemí. Vzdělávat se nyní budou i v moderních motivačních prostorách, tzv. Collaborative Learning Spaces (CLS).

Dnešní slavnostní otevření CLS na „Kolofíku“ představuje důležitý milník v rámci projektu TPA – inovační centrum pro transformaci vzdělávání financovaného z operačního programu Spravedlivá transformace s celkovým rozpočtem 1,094 miliardy korun.

„Díky rozsáhlé modernizaci učeben se „Kolofík“ stává vysoce atraktivní střední školou s kvalitním zázemím pro odbornou výuku technických oborů. Studenti tu mají skvělé podmínky k intenzivnímu studiu a rozvíjení svých znalostí. Věřím, že také úzká spolupráce s prosperujícími firmami je bude motivovat k tomu, aby neodcházeli z Moravskoslezského kraje, studovali tady dál na vysokých školách a viděli tu svoji budoucnost. Jsem si jist, že uplatnění na trhu práce tu najdou okamžitě, za pěkné peníze, a ještě je to bude bavit,” uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro školství a sport Stanislav Folwarczny s tím, že posílit kvalitu technického vzdělávání je jednou z hlavních priorit Moravskoslezského kraje.

„Chceme také zvýšit zájem o studium technických a přírodovědných oborů, proto průběžně pracujeme na zkvalitňování výuky i technického zázemí odborných učeben. Je nutné, aby naše střední školy reflektovaly dynamický technologický vývoj, aby se žáci měli možnost s novými technologiemi seznámit a získali kompetence s nimi pracovat,” dodal náměstek hejtmana Stanislav Folwarczny a upřesnil, že v rámci projektu vznikne na Střední škole technické v Opavě také školní firma se zaměřením na malozakázkovou kovovýrobu a plastikářství. Prostory pro plastikářskou dílnu jsou již dokončeny, nyní se čeká na vybavení vstřikolisem.

CLS jsou moderní motivační prostory určené pro výuku a implementaci Eduboxů – digitálních vzdělávacích materiálů pro učitele a žáky. Jejich vybudování na „Kolofíku“ vyšlo na 6,67 milionu korun. „Předpokládáme, že největší zájem bude o výuku odborných strojírenských předmětů v těchto prostorách,“ doplnil náměstek hejtmana Stanislav Folwarczny. Střední škola Technická Opava je jednou z osmi páteřních škol v Moravskoslezském kraji, kde CLS vznikají.


Projekt TPA – inovační centrum pro transformaci vzdělávání

Jedná se o strategický projekt kraje, který je financován z operačního programu Spravedlivá transformace, s celkovým rozpočtem ve výši 1,094 mld, z toho investiční výdaje činí 513,6 mil. Kč, neinvestiční výdaje 502,5 mil. Kč, zbývající část výdajů tvoří nepřímé a nezpůsobilé výdaje. Cílem projektu je modernizace odborného vzdělávání a podpora inovací ve vzdělávacím prostředí. Realizace projektu je plánována do konce roku 2027.

Finanční partneři projektu:

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.