Menu

Tisková zpráva – Další krajská budova bude energeticky úspornější. Zateplení a fotovoltaiku dostane havířovská ZUŠka

Základní umělecká škola Leoše Janáčka v Havířově-Podlesí se minulý týden proměnila ve staveniště. Díky rozsáhlé rekonstrukci za téměř 29 milionů korun bude budova energeticky úspornější, dostane zateplení, nová okna, ale i fotovoltaický systém. Investorem je Moravskoslezský kraj, který na tuto stavbu získal osmimilionovou dotaci z Evropské unie.

„Úspory energií jsou aktuálně jedním z našich hlavních témat. Ceny plynu a elektřiny se vyšplhaly skutečně velmi vysoko, takže je potřeba hledat řešení, která pomohou tuto složitou situaci usnadnit. Jedním z nejlepších řešení je zvyšovat energetickou úspornost budov. Nyní přišla na řadu umělecká škola v Havířově, její budovu zateplíme, vyměníme okna a dveře, nainstalujeme venkovní žaluzie. Na střechu navíc umístíme fotovoltaiku, která vyrobí energii pro potřeby školy. Případné přebytky budou dodány do místní distribuční sítě,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro finance, investice a majetek Jaroslav Kania a doplnil, že součástí projektu je také vybudování vzduchotechniky. „Učebny výtvarné a hudební výchovy budou mít kompaktní rekuperační jednotku s automatickou regulací. I to by mělo zajistit jisté úspory a v místnostech vytvořit příjemné a svěží prostředí,“ dodal náměstek hejtmana kraje Jaroslav Kania.

Stavba by podle smlouvy měla trvat 160 dnů, zhotovitelem je společnost MH-STAVBY. „V těchto dnech je stavba v úplném počátku, bourají se stávající okna, pracuje se hlavně ve vnitřních prostorech. Následovat bude výměna dveří a zateplování u vstupní části z jižní strany budovy, pak budou práce pokračovat dle stanoveného harmonogramu tak, aby bylo vše hotovo na začátku ledna příštího roku,“ řekl náměstek hejtmana kraje Jaroslav Kania. Dodal, že stavba byla vysoutěžena za částku 28,9 milionů korun včetně DPH, z Evropské unie kraj získal dotaci 7,99 milionů korun, zbytek zaplatí ze svého rozpočtu.

Moravskoslezský kraj instaluje fotovoltaické elektrárny i na dalších budovách, fotovoltaiku dostane například Základní umělecká škola Klimkovice, Základní škola Čkalovova Ostrava-Poruba nebo Střední odborná škola dopravy a cestovního ruchu v Krnově. Právě budovaný domov v Kopřivnici pak bude mít nejen fotovoltaickou elektrárnu, ale i kogenerační jednotku. Z aktuálních dokončených projektů, které přispívají k soběstačnosti budov, se jedná o instalaci fotovoltaické elektrárny na budově Gymnázia Mikuláše Koperníka v Bílovci a na domově Sagapo v Bruntále, kde je budova doplněna o tepelná čerpadla a fototermický ohřev teplé vody.

Fotovoltaickou elektrárnu má na střeše také Krajský úřad Moravskoslezského kraje. „Na budově krajského úřadu jsou prováděna úsporná opatření už dlouhodobě. Jedná se jak o úsporu energií, tak nákladů. Mezi vysokonákladová opatření byla provedena instalace fototermického systému pro ohřev vody, instalace IRC regulace otopné soustavy po kancelářích, výměna vnitřního a venkovního osvětlení za technologii LED a na začátku letošního roku byla spuštěna fotovoltaická elektrárna o výkonu 30 kWp. Mezi nízkonákladová opatření byla realizována kontrola a výměna nefunkčních čidel pro sledování teploty v kancelářích, zefektivnění chodu vzduchotechnických jednotek v prostorách pro přednášky a školení a omezení doby provozu oběhových čerpadel,“ uzavřel ředitel Krajského úřadu Moravskoslezského kraje Tomáš Kotyza.

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.