Menu

Tisková zpráva – Do mošnovské zóny přijde nový investor – Česká armáda. Postaví tu další logistické centrum

Moravskoslezský kraj uzavře s Ministerstvem obrany ČR memorandum o spolupráci při přípravě území pro výstavbu logistického centra české armády v Mošnově. Rozhodli o tom krajští zastupitelé na svém dnešním jednání. Se zahájením stavby logistického centra by se mělo začít nejdříve na přelomu let 2024 a 2025. Práci tady najde několik stovek lidí, stát přislíbil peníze na rekonstrukci přistávací dráhy mošnovského letiště. Sloužit bude výhradně logistice. Centrum není určeno k bojovým účelům.

Dnešní souhlas krajských zastupitelů otevřel cestu k podpisu memoranda a možnosti bezúplatně převést pozemky v průmyslové zóně v těsné blízkosti mošnovského Letiště Leoše Janáčka Ostrava na Ministerstvo obrany ČR. Armáda ČR tu pak bude moci začít s přípravnými a projektovými pracemi. Vybudování centra vyjde zhruba na 2 miliardy korun, v budoucnu by tu mohla působit část vojáků, kteří nyní slouží v logistické jednotce v Rakovníku. Půjde výhradně o logistické centrum, ne bojovou základnu.

„Projekt připravujeme už delší dobu, vznikl za minulé vlády a je součástí našich plánů tzv. Velkého Mošnova. To znamená přivést sem investory a vytvořit tu obří rozvojovou zónu, díky které se region otevře světu,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák a vyjmenoval přednosti této lokality, které nahrávají tomu, aby se z Mošnova stalo největší logistické centrum v okruhu několika set kilometrů: „Letiště jako takové, na kterém mohou přistávat největší dopravní letadla na světě, napojení na železnici – už teď tam funguje ČD Cargo – a na dálnici. To jsou důvody, kvůli kterým toto místo vyhledává stále více firem. V blízkých Sedlnicích navíc funguje velký sklad pohonných hmot ČEPRO, přijít by sem v nejbližší době měla také Česká pošta se svým logistickým centrem a další.“

Letiště Leoše Janáčka Ostrava odbavilo loni, kdy druhý rok po sobě letectví poznamenala pandemie koronaviru, téměř 140 tisíc cestujících. Daří se mezinárodní nákladní přepravě. „Před čtyřmi lety letiště odbavilo 3,5 tisíce tuny zboží, za loňský rok už to bylo 18 tisíc tun. Vznik armádního logistického centra by cargo ještě dále rozvinul. Návrat armády do Mošnova by také kraji přinesl stovky kvalifikovaných pracovních míst,“ řekl hejtman Ivo Vondrák.

Bolestí mošnovského letiště je ale přistávací dráha, která byla naposledy rekonstruována před 40 lety, a je potřeba ji modernizovat. „Vyčlenili jsme v krajském rozpočtu pro letošní rok prostředky na projektovou a inženýrskou přípravu celkové rekonstrukce vzletové a přistávací dráhy Letiště Leoše Janáčka Ostrava. Jde ale o velmi nákladnou investiční akci, starší odhady nákladů se pohybovaly okolo 2 miliard korun. S návratem armády do Mošnova se rýsuje pomoc i s tímto problémem. Ministr financí slíbil peníze na opravu dráhy, což by mohlo letišti velmi pomoci,“ vysvětlil moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák.

Upřesnil, že po podpisu memoranda kraj získá pozemky, na kterých bude armádní logistické centrum stát, do svého vlastnictví a poté je bezúplatně převede Ministerstvu obrany. Zajistí také napojení logistického centra na dopravní a technickou infrastrukturu, přímý přístup z areálu centra na rozšířenou odbavovací letištní plochu Sever a její vybudování a zajistí protipovodňová opatření.

„Děkuji za vstřícnost zástupcům kraje. Cením si i jejich zájmu a úsilí o posílení přítomnosti příslušníků Armády ČR v regionu. Logistické centrum bude velkým přínosem jak pro kraj, tak především pro armádu, které podobná schopnost na tak strategickém místě chybí. Poděkovat bych chtěla také ministrovi financí Stanjurovi, bez jehož podpory by budování tohoto centra nemělo smysl,“ ocenila ministryně obrany Jana Černochová.

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.