Tisková zpráva – Kraj opět zmírňuje deficit financí od státu určených na provoz sociálních služeb

Moravskoslezský kraj přispěje 80 milionů korun na provoz sociálních služeb. Zmírňuje tak deficit, který vznikl ze strany státu. Na území Moravskoslezského kraje působí 255 poskytovatelů sociálních služeb. Jejich požadavek na podporu financování provozních nákladů je v souhrnu 2,9 miliardy korun. Stát opětovně do regionu poslal méně financí, než je potřeba, tentokrát o půl miliardy. Proto Moravskoslezský kraj stejně jako v minulých letech na provoz sociálních služeb přispěje ze svého rozpočtu.

„Je to pořád stejná písnička. Náklady na provoz sociálních služeb rok od roku rostou, stejně jako platy a mzdy jejich pracovníků. Ačkoliv nám stát oproti minulému roku poslal více financí, veškeré potřeby tyto peníze nepokryjí. Ze státního rozpočtu jsme dostali 2,4 miliardy korun, potřebovali bychom o 500 milionů více. Budeme usilovat o to, aby nám stát ještě na sociální služby přidal, přesto jsme už teď rozhodli, že přispějeme i z krajského rozpočtu. Rozdělíme 80 milionů korun nestátním neziskovým organizacím, kterým by bez této finanční podpory hrozily nemalé potíže,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro sociální oblast Jiří Navrátil a doplnil, že dotační program je kromě provozu sociálních služeb také určený na realizaci protidrogové politiky.

„Náš dotační program má ještě další přínos. Díky němu totiž můžeme mapovat skutečné potřeby uživatelů sociálních služeb. S organizacemi jsme v úzkém kontaktu a máme tak povědomí o tom, jaké problémy řeší a čím konkrétně se zabývají. Vše souzní s naším cílem, aby byl náš kraj soudržnější a potřebným nabízel kvalitní a dostupnou péči,“ vysvětlil náměstek hejtmana kraje Jiří Navrátil a připomněl, že náklady sociálních služeb zvyšuje nejen zákonem nařízený růst platů pracovníků, inflace a růst cen zboží i služeb, ale také náklady související s pandemií koronaviru. Dodal, že poskytovatelé sociálních služeb mohou o dotace žádat od 31. 5. do 7. 6. tohoto roku.