Menu

Tisková zpráva – Moravskoslezský kraj pokračuje v podpoře enviromentálního vzdělávání a ochraně životního prostředí

Přes pět a půl milionu korun má Moravskoslezský kraj vyčleněno ve svém rozpočtu na podporu vzdělávání a poradenství v oblasti životního prostředí a na ochranu zvířat. O finance si budou moci zažádat obce, neziskové organizace nebo například školy. Kraj také na vzdělávací programy přispěje ostravské zoo, podpoří i Záchrannou stanici pro volně žijící živočichy v Bartošovicích.

„Povědomí o potřebě chránit životní prostředí je velmi důležité. Proto Moravskoslezský kraj dlouhodobě přispívá na nejrůznější projekty, které se věnují a upozorňují na nejrůznější důležitá témata. Může se jednat o nakládání s odpady, osvětu o cirkulární ekonomice nebo třeba o obnovitelných zdrojích energie. O celkem tři a půl milionu korun si mohou zažádat obce, neziskové organizace, školy, nově chceme naše témata propojit i se sociální oblastí. Enviromentální vzdělávání chceme zacílit i na seniory nebo třeba handicapované. O dotaci si tak mohou požádat například sociální zařízení, která pro své klienty zajistí nejrůznější programy, workshopy, ochutnávky regionálních potravin nebo besedy,“ vysvětlila radní Moravskoslezského kraje pro životní prostřední Zdenka Němečková Crkvenjaš a vysvětlila, že krajské prostředky mohou být využity i na pořádání Dnů země, komentované procházky, aktivity v zahradách nebo například návštěvy včelařů. Dotační program je vyhlášený na roky 2022 a 2023, krajský úřad bude žádosti přijímat od 1. do 29. dubna.

Důležitým hráčem v oblasti enviromentální výchovy je Zoologická zahrada a botanický park v Ostravě, která pořádá výukové programy pro děti, odborné konference pro pedagogy a nejrůznější osvětové akce pro veřejnost. Zoo od kraje získá pro tento rok jeden milion korun na platy odborníků, kteří enviromentální výchovu zajišťují.

„Pravidelně podporujeme i bartošovickou záchrannou stanici, která zachraňuje zraněná volně žijící zvířata. Ročně stanicí projdou asi dvě tisícovky živočichů. Snahou je samozřejmě zvířata vyléčit, zajistit jim rehabilitaci, připravit je na vypuštění a pak je vrátit do jejich přirozeného prostředí, tedy do přírody. Ne vždy to je možné, a tak část zachráněných zvířat ve stanici zůstává. Tyto trvale handicapované jedince pak záchranná stanice využívá k výukovým programům pro školy a veřejnost,“ řekla krajská radní Zdenka Němečková Crkvenjaš s tím, že bartošovická stanice, která je součástí Národní sítě záchranných stanic, získá letos od kraje příspěvek 1,1 milionu korun.

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.