Menu

Tisková zpráva – Na Ondřejníku přibyly stovky nových buků, modřínů a borovic

O víkendu se opět konala akce Stromy pro Ondřejník. V pátek 21. dubna sadili nedaleko chaty Šmířanky středoškoláci, v sobotu 22. dubna se zapojila veřejnost. Celkem se podařilo vysadit 2200 mladých stromků. Akci opět pořádaly Moravskoslezský kraj a Biskupské lesy.

„Děkuji všem dobrovolníkům, kteří se pod vrchol Ondřejníku vydali, aby pomohli s další výsadbou. Všichni měli také příležitost dozvědět se více o práci lesníků, i o tom, proč jsou lesy pro životní prostředí tak důležité. Je skvělé, že přijeli pomoci i středoškoláci, užili si den na čerstvém vzduchu a třeba si k přírodě vytvořili bližší vztah,“ uvedla radní Moravskoslezského kraje pro životní prostředí Zdenka Němečková Crkvenjaš s tím, že od začátku akce se v okolí Ondřejníku podařilo celkem vysadit deset tisíc mladých stromků. Upřesnila, že letos přijeli sadit žáci Gymnázia Petra Bezruče ve Frýdku Místku a Gymnázia ve Frýdlantu nad Ostravicí, gymnazisté v pátek vysadili celkem 600 sazenic.

V sobotu se pod Ondřejník sjeli dobrovolníci, často rodiny s dětmi, které kromě sázení zaujaly i stánky o lesnictví, kde byly například vystaveny trofeje. Děti si také odnesly tematické dárečky. Akci podpořila celá řada osobností Moravskoslezského kraje a také český horolezec Libor Uher, který vysadil za 2 dny kolem 100 stromků.

„Jde nám především o to, aby si děti i rodiče uvědomili, co pro nás lesy znamenají a jak se k nim chovat. V sázení stromů se bude i nadále pokračovat v lokalitách, kde je to zapotřebí. Výsadba na Ondřejníku bude v letošním roce ukončena, ale Moravskoslezské Beskydy potřebuji naši pomoc nadále,“ uzavřel ředitel Biskupských lesů Libor Konvičný.

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.