Menu

Tisková zpráva – Nabídka středoškolských oborů v kraji je díky online veletrhu přehlednější

V pondělí 21. 11. startuje Online veletrh středních škol Moravskoslezského kraje. Účast je bezplatná pro děti a jejich rodiče i pro jednotlivé školy bez ohledu na zřizovatele. Veletrh má pomoci žákům devátých tříd vybrat si pro ně nejvhodnější střední školu a obor studia. Online veletrh středních škol Moravskoslezského kraje realizuje Moravskoslezský kraj ve spolupráci s Moravskoslezským paktem zaměstnanosti a Úřadem práce České republiky.

„Do veletrhu se letos zapojí čtyři pětiny všech středních škol, které působí na území Moravskoslezského kraje. Děti a jejich rodiče tak budou mít poměrně ucelený přehled o možnostech, kam mohou žáci devátých tříd nastoupit po základní škole. Každá škola, která měla zájem se online veletrhu zúčastnit, dostane přesný termín, kdy se zájemcům představí. Forma prezentace je pak už na každé škole. Může jít o živé videorozhovory s pedagogy a současnými žáky škol nebo třeba videa či prezentace o škole a oborech vzdělání. Výběr střední školy je rozhodně velmi důležitý krok, doporučuji jej nepodceňovat,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro školství a sport Stanislav Folwarczny a doplnil, že veletrh se bude konat až do konce listopadu. Střední školy jsou rozdělené podle okresů, v pondělí 21. listopadu se představí střední školy z Bruntálska, den na to školy z okresu Frýdek‑Místek, ve čtvrtek 24. listopadu přijde na řadu Novojičínsko, následovat budou školy z okresů Opava a Ostrava, posledním dnem online veletrhu bude středa 30. listopadu, kdy bude veletrh patřit školám Karvinska.

Webové stránky veletrhu jsou již aktivní, zájemci se mohou už nyní s nabídkou středoškolského vzdělávání v regionu seznámit, mohou si filtrovat obory podle zaměření či podle umístění střední školy v kraji. Také jsou již zveřejněny termíny jednotlivých videohovorů. „Zájemci se mohou také o výběru oboru na střední škole poradit s odborníky. Připravení budou pracovníci Úřadu práce, ale také kolegové z krajského úřadu, kteří představí naši kampaň Řemeslo má respekt. Jejím hlavním cílem je řemesla nejen představit, ale ukázat, že mnohá z nich mají prestiž a mohou absolventům zajistit žádanou a stálou práci. Také upozorníme na obory, které jsou podporované krajskými stipendii,“ vysvětlil náměstek hejtmana kraje Stanislav Folwarczny. Doplnil, že veletrhu se aktivně zúčastní 106 středních škol, a to prostřednictvím platforem MS Teams nebo Zoom.

Online veletrh středních škol ve školním roce 2022/2023 naváže na dva ročníky z předchozích dvou let a doplní tak aktuálně probíhající veletrhy středních škol konané prezenční formou. Online prezentace se konají vždy od 10 do 18 hodin, a to v termínech:

Podrobné informace o Online veletrhu středních škol Moravskoslezského kraje 2022/2023, ale také o všech středních školách v MSK a jejich oborové nabídce jsou k dispozici na webové stránce veletrhu. Online veletrh středních škol je financován z rozpočtu Moravskoslezského kraje.

VIDEOUPOUTÁVKA na Online veletrh středních škol 2022/2023.

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.