Menu

Tisková zpráva – Parkování pro klienty před krajským úřadem? Žádný problém

Občané, kteří plánují autem cestu na krajský úřad v Ostravě a chtějí mít jistotu, že zaparkují před hlavní budovou, mohou využít novou službu Moravskoslezského kraje. Rezervaci parkovacího místa na konkrétní datum a čas.

„Moravskoslezský kraj se dlouhodobě snaží zjednodušit a zrychlit přístup občanům ke službám, které poskytuje. A to především elektronizací agendy s využitím ‚chytrých‘ technologií. Naši klienti tak mohou už několik let využívat například volně dostupnou mobilní aplikaci k ověření volných parkovacích míst v okolí krajského úřadu, která funguje díky technologii speciálních kamer s umělou inteligencí vyhodnocující situaci na parkovišti. Tuto technologii jsme nyní dále rozšířili o kamery s automatickým rozpoznáním registrační značky vozidla,“ uvedl 1. náměstek moravskoslezského hejtmana pro průmysl, energetiku a chytrý region Jakub Unucka s tím, že díky tomu je nyní možné na parkoviště automaticky vpustit konkrétní vozidla s předchozí rezervací.

„Pokud si tedy rezervujete parkovací místo na konkrétní den a čas, tak nejen, že máte parkovací místo zajištěno, ale ušetříte čas i tím, že se vjezdová závora automaticky otevře. Zaparkovat pak můžete na kterémkoliv volném parkovacím místě na parkovišti před budovou krajského úřadu s výjimkou parkovacích míst pro dobíjení elektromobilů. Tam není možné rezervaci zaručit,“ vysvětlil ředitel Krajského úřadu Moravskoslezského kraje Tomáš Kotyza.

Dodal, že rezervaci parkovacího místa je možné provést přes mobilní aplikaci Parkování Krajský úřad MSK. Ta je zdarma ke stažení v obchodech Google Play a App Store. Na úvodní stránce této „apky“ je zobrazena nabídka Rezervace parkování, která pak klienta přesměruje na rezervační parkovací systém.

Parkování je nutné rezervovat nejpozději do půlnoci předchozího dne. Rezervace je potvrzena e‑mailem, v případě druhého systému i SMS. Součástí potvrzení je i QR kód pro případ nečitelné registrační značky. QR kód se přikládá ke čtečce umístěné na vjezdovém terminálu, případně je možné zazvonit na obsluhu (platí i pro výjezd), která závoru otevře.

„Vycházíme vstříc i návštěvníkům blízkých kulturních zařízení. Odpoledne a večer během pracovního dne a po celý víkend umožňujeme milovníkům kultury parkovat na všech našich parkovištích v okolí krajského úřadu i bez rezervace či povolení,“ uzavřel ředitel krajského úřadu Tomáš Kotyza.

Systém rezervace parkovacích míst, který zahrnoval dodání kamer s funkcí rozpoznání registračních značek, výměnu vysloužilých vjezdových a výjezdových závor a terminálů a instalaci informační tabule, hradil Moravskoslezský kraj ze svého rozpočtu. Investice vyšla na zhruba 1,6 milionu korun, a to včetně technické a servisní podpory. Projekt naplňuje cíle střednědobé krajské Strategie rozvoje chytrého regionu Moravskoslezského kraje – Chytřejší kraj.

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.