Tisková zpráva – Starší občané budou využívat Senior Pointy i v roce 2021

V Moravskoslezském kraji je v rámci republiky nejvíce Senior Pointů, krajští zastupitelé schválili skoro jeden a půl milionu korun na jejich provoz i v roce 2021. Na celkem 15 kontaktních místech najdou starší lidé zábavu, bezplatné poradenství, ale také poučení. Velký zájem je také o vyřízení slevových Senior Pasů.

„Kovidová doba je náročná pro všechny, troufám si ovšem říct, že nejtěžší to mají senioři. Všechna nutná vládní nařízení je ještě více izolují od okolního světa, což bývá pro psychiku velmi zatěžující. V tomto roce byla nabídka jednotlivých Senior Pointů výrazně omezena, přesto tato kontaktní místa vnímám jako velice přínosná. Lidé do Senior Pointů hodně telefonovali, také psali maily. Pevně věřím, že se v novém roce podaří třeba díky očkování boj s koronavirem vyhrát a do Senior Pointů se vrátí všechny besedy, přednášky, zábavná odpoledne, preventivní školení nebo neformální setkání. Jsem proto velmi rád, že krajští zastupitelé schválili pro příští rok příspěvek na provoz těchto kontaktních míst,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro sociální oblast Jiří Navrátil a upřesnil, že z krajské pokladny půjde v roce 2021 na provoz 15 Senior Pointů v regionu celkem 1,41 milionu korun.

V roce 2019 využilo Senior Pointy více než 12 tisíc osob, od ledna do září tohoto roku to bylo skoro 8 a půl tisíce starších občanů. „Velký vliv na návštěvnost kontaktních míst pro seniory měl samozřejmě koronavirus. I přes všechna opatření vnímám zájem o Senior Pointy jako velmi vysoký. Nejvíce seniorů v tomto roce využilo služby Senior Pointů v Třinci a Novém Jičíně. Nejčastěji lidé přicházeli s požadavkem na vystavení Senior Pasu, který starším lidem nabízí výhodné akce a slevy. Celkově je do sítě Senior Pas zaregistrováno bez mála 24 tisíc seniorů, v tomto roce jich přibyly skoro 4 tisíce,“ vyčíslil náměstek hejtmana kraje Jiří Navrátil a doplnil, že Senior Pointy také slouží pro distribuci hlásičů požáru a detektorů CO₂, které kraj od roku 2017 zdarma rozdává občanům starším 65 let. Celkově již kraj nakoupil 11 tisíc zařízení za celkem 5,5 milionu korun. Zájemci si hlásiče budou moci vyzvednout na začátku příštího roku právě v Senior Pointech. Dále si tam senioři mohou převzít IN.F.Obálky, které informují záchranáře o zdravotním stavu seniora či jeho užívaných lécích a zvyšují tím jejich bezpečnost.

Provoz nových poboček kraj podporuje první tři toky v plné výši. Poté kraj hradí 70 % všech provozních nákladů, zbytek na základě předchozích jednání platí jednotlivé obce, ve kterých Senior Pointy fungují. Jednotlivá kontaktní místa aktuálně provozuje společnost Společně, Knihovna Třinec, Městská knihovna Orlová, Charita Frýdek‑Místek, Město Vítkov, Seniorcentrum Opava a nově Kulturní zařízení Ostrava-Jih. Bližší informace o Senior Pointech jsou k dispozici na webových stránkách SeniorPointy.

Senior Pointy v Moravskoslezském kraji

Bruntál: náměstí Míru 5; úterý 8:00 až 16:30 hod.; tel.: 770 138 186; e‑mail: bruntal@seniorpointy.cz;

Český Těšín: Sokolovská 1997; pondělí a čtvrtek 9:00 až 13:00 hod.; tel.: 770 179 685; e‑mail: tesin@seniorpointy.cz;

Frýdek‑Místek: Anenská 2477; pondělí 9:00 až 15:00 hod., středa 8:00 až 16:00 hod., pátek 9:00 až 15:00 hod.; tel.: 770 179 691; e‑mail: frydek@seniorpointy.cz;

Frýdlant nad Ostravicí: Padlých hrdinů 312; pondělí 13:00 až 17:00 hod., čtvrtek 8:00 až 12:00 hod.; tel.: 703 873 899; e‑mail: frydlantno@seniorpointy.cz;

Jablunkov: Mariánské náměstí 1; středa 7:30 až 16:00 hod.; tel.: 770 179 684; e‑mail: jablunkov@seniorpointy.cz;

Karviná: V Aleji 433/5a; čtvrtek 8:00 až 16:30 hod.; tel.: 770 138 185; e‑mail: karvina@seniorpointy.cz;

Krnov: Rooseveltova 51; úterý 13:00 až 17:00 hod., čtvrtek 8:00 až 12:00 hod.; tel.: +420 770 179 688; e‑mail: krnov@seniorpointy.cz;

Kopřivnice: Štefánikova 1163/12; pondělí 8:00 až 16:30 hod.; tel.: 770 138 188; e‑mail: koprivnice@seniorpointy.cz;

Nový Jičín: Revoluční 1525/6; úterý 8:00 až 12:00 hod., středa 12:00 až 16:00 hod.; tel.: +420 556 423 865; e‑mail: novyjicin@seniorpointy.cz;

Opava: Rolnická 29; čtvrtek 7:30 až 16:00 hod.; tel.: 770 138 187; e‑mail: opava@seniorpointy.cz;

Orlová: Masarykova třída 1324; úterý a pátek 8:00 až 12:00 hod.; tel.: +420 773 743 025; e‑mail: orlova@seniorpointy.cz;

Ostrava: U Tiskárny 1; čtvrtek 9:00 až 14:00 hod., pátek 8:00 až 16:00 hod.; tel.: 596 104 222; e‑mail: ostrava@seniorpointy.cz;

Ostrava-Jih: Komorní klub, Velflíkova 285/8; pondělí a čtvrtek 8:00 až 14:00 hod.; tel.: 702 237 132; e‑mail: ostravajih@seniorpointy.cz;

Třinec: Lidická 541; pondělí a středa 8:00 až 12:00 hod; tel.: 604 659 567; e‑mail: trinec@seniorpointy.cz;

Vítkov: Komenského 139; čtvrtek 7:00 až 15:00 hod.; tel.: 770 179 689; e‑mail: vitkov@seniorpointy.cz