Menu

Tisková zpráva – V soutěži Regionální potravina bodovala Klobása dědy Pilčíka, sušenky Medoo nebo například Andělský větrník

O značku Regionální potravina se v Moravskoslezském kraji utkalo 38 místních výrobců se 114 produkty. Mezi nominovanými výrobky je například Zeliiičko červené s řepou, křenem a jablkem od výrobce Feed me anebo Staroslezské maminčiny pečenáče od Karla Vaňka z Kravař. Nominaci získali letos poprvé. Soutěž Regionální potravina se každoročně koná ve všech krajích České republiky.

Soutěž Ministerstva zemědělství má podpořit malé a střední producenty a farmáře, kteří nabízí kvalitní, čerstvé a poctivé produkty. O titul Regionální potravina se mohou hlásit firmy s maximálně 250 zaměstnanci. „Jsem ráda, že i v našem kraji, kterému je stále přisuzována spíše průmyslová povaha, se najdou úžasní farmáři a producenti, kteří nabízejí poctivé a čerstvé potraviny. Všichni se shodneme, že sýr přímo z farmy nebo třeba moučník z malé pekárničky rozhodně stojí za ochutnání. Soutěž Regionální potravina je pro místní malé podnikatele v potravinářství skvělou příležitostí své umění prezentovat a upozornit na sebe,“ řekla náměstkyně hejtmana Moravskoslezského kraje Šárka Vilamová, která byla letos členkou hodnotitelské komise.

Hodnotitelské komisi tradičně tvořili také zástupci Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory, Potravinářské komory a krajského úřadu. Ocenění značkou Regionální potravina si producenti převezmou na Slavnostním vyhlášení v rámci akce POJEZ fest v Karlově Studánce dne 9. srpna 2025.

„Když jsme poprvé drželi v rukou ocenění Regionální potravina, byl to pro nás tichý vzkaz, že naši práci děláme dobře a má smysl. Opakovaná ocenění nám dodávají odvahu dělat sýry po svém, pomalu, s respektem k přírodě a zvířatům. Je to pro nás pohlazení za všechny ty hodiny mezi zvířaty a v sýrárně. Zároveň nám ocenění otevřelo dveře k novým zákazníkům, kteří v chuti poznají rozdíl,“ řekl Stanislav Zámečník z Farmy U Stromovouse k loňskému vítězství v soutěži Regionální potravina Moravskoslezského kraje.

Letošní ročník soutěže Regionální potravina Moravskoslezského kraje přinesl výrazné změny. „Výrobci letos přihlašovali převážně své nejlepší produkty, což vedlo ke zúžení výběru a zvýšení celkové kvality přihlášených výrobků. Celkem se do soutěže zapojilo 38 producentů. Tento posun částečně odráží i aktuální preventivní opatření Státní veterinární správy v souvislosti s onemocněním SLAK (slintavka a kulhavka), která ovlivnila provoz některých farem i celkovou organizaci výroby. Komise to letos neměla vůbec jednoduché. Všem oceněným srdečně gratuluji a děkuji všem, kteří se do soutěže zapojili,“ sdělil Lukáš Vacek, krajský koordinátor soutěže Regionální potravina Moravskoslezského kraje.

Kromě 9 hlavních kategorií se v Moravskoslezském kraji soutěží i o Cenu hejtmana. Tu letos získal Hezounův mls povidlový (Štramberk), Libavský med lesní s maliníkem (Budišov nad Budišovkou) a džem MALINA & FIALKA (Ostrava).

  Kategorie: Výrobek a výrobce:
1. Masné výrobky tepelně opracované KLOBÁSA DĚDY PILČÍKA
Řeznictví H + H, s.r.o.
2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy VYSOČINOVÁ KLOBÁSA
ŘEZNICTVÍ A UZENÁŘSTVÍ LATOŇ s.r.o.
3. Sýry včetně tvarohu TAŽENÝ SÝR ŠPALÍČKY S OREGÁNEM BIO
Bc. Iveta Svobodová, Heřmanovice
FARMA BOVINE
4. Mléčné výrobky ostatní LIGOTSKÁ STRAČENA
lng. Aneta Struhalová, Komorní Lhotka
LIGOTSKÝ STATEK
5. Pekařské výrobky včetně těstovin SUŠENKY MEDOVÉ
6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek ANDĚLSKÝ VĚTRNÍK
ADELUXAR s.r.o.
7. Alkoholické a nealkoholické nápoje SLEZSKÁ MEDOVINA
Mgr. Jaroslav Habura, Závada
VČELAŘSTVÍ HABUROVI
8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě ZELIIIČKO ČERVENÉ S ŘEPOU, KŘENEM A JABLKEM 
feed me s.r.o. ZELIIIČKO
9. Ostatní STAROSLEZSKÉ MAMINČINY PEČENÁČE
Karel Vaněk, Kravaře 
RYBY Z KRAVAŘ

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.