Tisková zpráva – V soutěži Regionální potravina bodovala Klobása dědy Pilčíka, sušenky Medoo nebo například Andělský větrník
O značku Regionální potravina se v Moravskoslezském kraji utkalo 38 místních výrobců se 114 produkty. Mezi nominovanými výrobky je například Zeliiičko červené s řepou, křenem a jablkem od výrobce Feed me anebo Staroslezské maminčiny pečenáče od Karla Vaňka z Kravař. Nominaci získali letos poprvé. Soutěž Regionální potravina se každoročně koná ve všech krajích České republiky.
Soutěž Ministerstva zemědělství má podpořit malé a střední producenty a farmáře, kteří nabízí kvalitní, čerstvé a poctivé produkty. O titul Regionální potravina se mohou hlásit firmy s maximálně 250 zaměstnanci. „Jsem ráda, že i v našem kraji, kterému je stále přisuzována spíše průmyslová povaha, se najdou úžasní farmáři a producenti, kteří nabízejí poctivé a čerstvé potraviny. Všichni se shodneme, že sýr přímo z farmy nebo třeba moučník z malé pekárničky rozhodně stojí za ochutnání. Soutěž Regionální potravina je pro místní malé podnikatele v potravinářství skvělou příležitostí své umění prezentovat a upozornit na sebe,“ řekla náměstkyně hejtmana Moravskoslezského kraje Šárka Vilamová, která byla letos členkou hodnotitelské komise.
Hodnotitelské komisi tradičně tvořili také zástupci Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory, Potravinářské komory a krajského úřadu. Ocenění značkou Regionální potravina si producenti převezmou na Slavnostním vyhlášení v rámci akce POJEZ fest v Karlově Studánce dne 9. srpna 2025.
„Když jsme poprvé drželi v rukou ocenění Regionální potravina, byl to pro nás tichý vzkaz, že naši práci děláme dobře a má smysl. Opakovaná ocenění nám dodávají odvahu dělat sýry po svém, pomalu, s respektem k přírodě a zvířatům. Je to pro nás pohlazení za všechny ty hodiny mezi zvířaty a v sýrárně. Zároveň nám ocenění otevřelo dveře k novým zákazníkům, kteří v chuti poznají rozdíl,“ řekl Stanislav Zámečník z Farmy U Stromovouse k loňskému vítězství v soutěži Regionální potravina Moravskoslezského kraje.
Letošní ročník soutěže Regionální potravina Moravskoslezského kraje přinesl výrazné změny. „Výrobci letos přihlašovali převážně své nejlepší produkty, což vedlo ke zúžení výběru a zvýšení celkové kvality přihlášených výrobků. Celkem se do soutěže zapojilo 38 producentů. Tento posun částečně odráží i aktuální preventivní opatření Státní veterinární správy v souvislosti s onemocněním SLAK (slintavka a kulhavka), která ovlivnila provoz některých farem i celkovou organizaci výroby. Komise to letos neměla vůbec jednoduché. Všem oceněným srdečně gratuluji a děkuji všem, kteří se do soutěže zapojili,“ sdělil Lukáš Vacek, krajský koordinátor soutěže Regionální potravina Moravskoslezského kraje.
Kromě 9 hlavních kategorií se v Moravskoslezském kraji soutěží i o Cenu hejtmana. Tu letos získal Hezounův mls povidlový (Štramberk), Libavský med lesní s maliníkem (Budišov nad Budišovkou) a džem MALINA & FIALKA (Ostrava).
Kategorie: | Výrobek a výrobce: | |
1. | Masné výrobky tepelně opracované | KLOBÁSA DĚDY PILČÍKA |
Řeznictví H + H, s.r.o. | ||
2. | Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy | VYSOČINOVÁ KLOBÁSA |
ŘEZNICTVÍ A UZENÁŘSTVÍ LATOŇ s.r.o. | ||
3. | Sýry včetně tvarohu | TAŽENÝ SÝR ŠPALÍČKY S OREGÁNEM BIO |
Bc. Iveta Svobodová, Heřmanovice | ||
FARMA BOVINE | ||
4. | Mléčné výrobky ostatní | LIGOTSKÁ STRAČENA |
lng. Aneta Struhalová, Komorní Lhotka | ||
LIGOTSKÝ STATEK | ||
5. | Pekařské výrobky včetně těstovin | SUŠENKY MEDOVÉ |
6. | Cukrářské výrobky včetně cukrovinek | ANDĚLSKÝ VĚTRNÍK |
ADELUXAR s.r.o. | ||
7. | Alkoholické a nealkoholické nápoje | SLEZSKÁ MEDOVINA |
Mgr. Jaroslav Habura, Závada | ||
VČELAŘSTVÍ HABUROVI | ||
8. | Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě | ZELIIIČKO ČERVENÉ S ŘEPOU, KŘENEM A JABLKEM |
feed me s.r.o. ZELIIIČKO | ||
9. | Ostatní | STAROSLEZSKÉ MAMINČINY PEČENÁČE |
Karel Vaněk, Kravaře | ||
RYBY Z KRAVAŘ |
Úřední hodiny pro veřejnost:
Po, St: 8:00‑17:00 hod.
Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.
Pá: 8:00‑13:00 hod.