Menu

Memorandum o spolupráci na rozvoji malých modulárních reaktorů (SMR)

Kraj uzavřel memorandum o spolupráci na rozvoji malých modulárních reaktorů (SMR). Malé modulární reaktory mají v budoucnu po ukončení využívání uhlí a později i zemního plynu jako jediné potenciál pokrýt většinovou potřebu tepla a elektrické energie v regionu. Proto kraj uzavřel s dalšími třemi partnery memorandum o spolupráci na jejich rozvoji.

Memorandum o rozvoji malých modulárních reaktorů (SMR)

Účelem memoranda je postupnými kroky pomoci umožnit budoucí realizaci SMR na území kraje. Kraj bude koordinovat přípravu podmínek pro výstavbu SMR se společností Veolia energie, která je největším dodavatelem dálkového tepla v kraji a budoucím potenciálním provozovatelem SMR, Vysokou školou báňskou – Technickou univerzitou Ostrava, která bude odborným garantem a také se společností Witkowitz Atomica, která vyvíjí vlastní SMR.

Spolupracovat se bude především na těchto tématech:

SMR jsou malé jaderné reaktory nové generace s instalovaným výkonem do 300 MWe s mimořádně příznivými bezpečnostními charakteristikami, což je umožňuje umístit přímo do měst a mohou tak nahradit stávající neekologické teplárny a elektrárny. Takové podmínky bude splňovat nový reaktor vyvíjený společností Witkowitz Atomica – tzv. DAVID SMR, který je momentálně ve fázi koncepčního návrhu. Bude se jednat a tlakovodní reaktor o tepelném výkonu 175 MW a elektrickém výkonu 50 MW. Bude možné spojit až 8 těchto modulů.

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.