Menu

Globální klima je výsledkem vzájemného působení mnoha faktorů – slunečním zářením, postavením Země ve Sluneční soustavě, mořskými proudy, sopečnou činností nebo biosférou Země či skleníkovým efektem. Skleníkový efekt je přirozeným jevem, bez kterého by na Zemi nemohly vzniknout podmínky pro život, avšak lidská činnost, především spalování fosilních paliv, skleníkový efekt zesiluje.

Důsledky změny klimatu jsou rozmanité. S vlnami veder, dlouhými obdobími sucha a následnými přívalovými dešti a dalšími extrémními projevy počasí, se budeme v následujících letech setkávat stále častěji. Nejen vědci, ale už i běžná veřejnost si všímá, že stromy ve městech usychají a chřadnou, že zahrady je třeba zalévat častěji a že v zimě už si neužíváme sněhové nadílky jako dřív.

Predikce projevů a dopadů změny klimatu pro Moravskoslezský kraj do roku 2100:

Co můžeme dělat?

Mitigace

Jednou z možností je snižovat množství emisí CO₂ a dalších skleníkových plynů, a to zejména v energetice a dopravě. S mitigací je spjata výroba energie z udržitelných místních zdrojů, její efektivní využití jak v budovách, tak v průmyslu. Podporovány jsou udržitelné způsoby dopravy, například kvalitní MHD, cyklostezky a cyklopruhy, bezpečný prostor pro chodce, nástroje pro spolujízdu nebo systémy sdílení aut.

Adaptace

Pro zachování obyvatelnosti sídel a kvalitu života v nich, je nutné pracovat na zvýšení odolnosti měst vůči přehřívání a extrémním výkyvům počasí, zkrátka přizpůsobit města i menší obce novým klimatickým podmínkám.

Adaptační opatření

Mezi adaptační opatření lze zařadit ekosystémová opatření, stavebně-technologická opatření a měkká opatření.
Ekosystémová opatření modrozelená infrastruktura využívá ke zvýšení odolnosti sídel vůči dopadům klimatické změny lepší hospodaření s vodou a zelení. Zahrnuje prvky jako parky, komunitní a soukromé zahrady, zelené střechy a fasády, stromy v ulicích, květnaté louky, aleje a remízky v krajině, plochy propustné pro dešťovou vodu, dešťové záhony, tůně a mokřady, přírodě blízké úpravy toků a další.
Mezi stavebně-technická opatření lze řadit izolaci a pasivní chlazení budov, stínící prvky (venkovní žaluzie, rolety a markýzy, fotovoltaické panely, plachty nad dětskými hřišti), využití dešťové vody k zálivce zeleně či splachování toalet nebo řízené větrání s rekuperací.
Měkká adaptační opatření slouží k podpoře uskutečnění výše uvedených opatření. Patří sem vzdělávací a osvětové kampaně, chytré aplikace nebo systémy včasného varování.

Projekt LIFE COALA je integrovaný projekt programu LIFE a je zaměřený na zvyšování klimatické odolnosti Moravskoslezského kraje. Název LIFE COALA je zkratkou oficiálního názvu Projekt IP LIFE for Coal Mining Landscape Adaptation.

Jedná se o desetiletý projekt a jeho realizace potrvá od roku 2021 do roku 2031. Na projektu se podílí celkem 13 partnerů. Vedoucím partnerem je Moravskoslezský kraj, dalšími partnery jsou krajské organizace MSID, MEC a MSIC, dále města Karviná, Havířov a Orlová, Vysoká škola báňská – technická univerzita Ostrava, státní podnik DIAMO, brněnská nezisková organizace Nadace Partnerství, Ministerstvo životního prostředí a dva polští partneři Slezské vojvodství a výzkumný ústav Główny Instytut Górnictwa.

Hlavním úkolem projektu LIFE COALA je úspěšné zavádění cílů Adaptační strategie Moravskoslezského kraje na dopady změny klimatu. Dalšími cíli projektu je podpora adaptačních opatření a projektů, posílení odborných i personálních kapacit, zkvalitnění relevantních informací o území kraje, realizace demonstračních a pilotních aktivit, zvýšení informovanosti o adaptaci na změnu klimatu, mobilizace finančních zdrojů a sdílení výsledků projektu a příkladů dobré praxe.

Změna klimatu je na regionální úrovni stále brána spíše jako okrajové téma. Chybí vzájemné předávání informací a zkušeností a současně nejsou dostatečně prezentovány příklady již zrealizovaných adaptačních opatření (tzv. dobré praxe). Projekt LIFE COALA na tyto skutečnosti reaguje a vytváří prostor pro úspěšnou transformaci a zvýšení klimatické odolnosti Moravskoslezského kraje.

Kromě samotného řízení projektu a realizace vlastních pilotních aktivit je rolí Moravskoslezského kraje v projektu propojovat jednotlivé regionální subjekty a stát se vědomostní základnou. Spolu s dalšími partnery kraj poskytuje poradenství v oblasti adaptací, předsedá nově vzniklému dobrovolnému sdružení nazvanému Klimatická aliance, drží záštitu nad nejrůznějšími školeními či workshopy a vzdělává vlastní pracovníky i širší veřejnost. Během roku 2024 bude spuštěn informační portál pro adaptaci, jehož cílem je na jednom místě shromažďovat informace, dokumenty i příklady realizovaných adaptačních opatření a jednoduchým, přehledným a srozumitelným způsobem je předávat jak laické, tak odborné veřejnosti.

Celkové výdaje projektu činí 15 833 242 eur, z toho 60 % dotace EU, tedy 9 499 946 eur.

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.