Menu

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU)

Ve spolupráci s Ministerstvem vnitra je v Ostravě otevřeno Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU). Jde o hlavní kontaktní místo v Moravskoslezském kraji a zároveň jediné KACPU, které přiděluje státem hrazené ubytování.

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině bude od příštího týdne sídlit jinde

Uprchlíkům je k dispozici centrum na adrese Dr. Malého 1356/17 v Ostravě.

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině bude od příštího týdne sídlit jinde

Občané Ukrajiny se tam zaregistrují, což je jedna z povinností, kterou musí splnit všichni, kdo do Česka z Ukrajiny nyní přijdou, a zřídí si zdravotní pojištění. Získají tu také vše potřebné pro ubytování.

V prostorách je příchozím Ukrajincům poskytnuta veškerá administrativní pomoc. Jsou tady zástupci odboru migrační a azylové politiky, zdravotních pojišťoven, služba cizinecké policie, zástupci správy uprchlických zařízení a tlumočník.

Je zde možnost nouzového přespání a je tady vyhrazeno místo pro dočasné umístění domácích zvířat.

KACPU funguje v pondělí, středu od 8 do 16 hodin a v pátek od 8 do 14 hodin.

O dočasné nouzové přístřeší tu ale prchající Ukrajinci mohou požádat non stop.

Kde je možné ještě v České republice požádat o udělení dočasné ochrany? Dočasná ochrana je přidělována sítí Krajských asistenčních center pomoci Ukrajině (KACPU). Veškeré informace, týkající se dočasné ochrany, jak si o ni zažádat, jak si ji prodloužit nebo kde se nacházejí KACPU, najdete na Informačním portálu pro cizince Ministerstva vnitra ČR. Aktuality a novinky, které se týkají změn jsou zveřejňovány v sekci Novinky.

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.