Menu

Tisková zpráva – Gymnazisté z Třince dostanou novou moderní tělocvičnu

Téměř pětistovka žáků Gymnázia Třinec se může těšit na novou moderní tělocvičnu. Začíná demolice té stávající, místo ní Moravskoslezský kraj vybuduje tělocvičnu novou. Tento projekt si z krajského rozpočtu vyžádá 80 milionů korun, hotový by měl být v červenci 2023.

Stávající tělocvična Gymnázia Třinec půjde k zemi, její stav nesplňuje požadavky pro dnešní výuku a rekonstrukce objektu z 50. let by nebyla vhodným řešením. Prostorové dispozice staré tělocvičny neumožňují zajistit podmínky dle platných předpisů i současných potřeb výuky. „Rekonstrukce stávající tělocvičny by také byla velmi nákladná. Je tedy rozumnější starý objekt zbourat a pro gymnázium vystavět tělocvičnu zbrusu novou. Tělocvična bude mít moderní multifunkční sportovní povrch, plochu bude možné členit pro nejrůznější kolektivní sporty, nabídne i sektor pro výuku gymnastiky,“ prozradil náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro školství a sport Stanislav Folwarczny a doplnil, že nová tělocvična bude mít i ovladatelné koše pro basketbal na centrálním hřišti. V tělocvičně bude možná i souběžná výuka basketbalu na třech příčně uspořádaných hřištích s možností nastavení výšky košů.

Výstavba nové tělocvičny začíná letos v červenci, pro výuku bude připravená zhruba na začátku školního roku 2023/2024. „Nová tělocvična bude mít půdorys 25 na 45 metrů, bude jednopodlažní, vysoká bude deset a půl metru. Gymnazistům i jejich vyučujícím zde bude k dispozici potřebné zázemí, tedy například šatny, sprchy nebo sklady pro nářadí. Budova tělocvičny bude mít bezbariérový přístup a bude propojená s budovou gymnázia,“ popsal náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro finance, investice a majetek Jaroslav Kania s tím, že projekt předpokládá investiční náklady ve výši 80,18 milionu korun. Kraj se pokryje ze svého rozpočtu. Zhotovitelem projektové dokumentace a autorským dozorem stavby je společnost ATRIS, s. r. o., Výkon technického dozor stavebníka bude provádět společnost FLAGRO, a. s. Zhotovitelem stavby je společnost IPS Třinec, a. s.

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.