Menu

Tisková zpráva – Firmy Moravskoslezského kraje míří na podnikatelskou misi do Pobaltí

Na čtyřdenní podnikatelskou misi do Litvy a Estonska vyrazí více než desítka firem z Moravskoslezského kraje. Cílem této cesty bude projednat nové zakázky a investice v nejrůznějších oborech. Hlavní náplní mise, kterou organizuje Krajská hospodářská komora Moravskoslezského kraje (KHK MSK) a Ministerstvo zahraničních věcí, budou jednání s případnými budoucími zahraničními partnery. Mise se uskuteční 24.–27. května 2022.

„Moravskoslezský kraj intenzivně podporuje rozvoj podnikání. Když se bude dařit místním firmám, budou se mít lépe i lidé v regionu. Spolupráce se zahraničními partnery může našim podnikatelům významně pomoci, může dát jejich podnikání nové impulsy, významně je akcelerovat i posílit. Mise se zúčastní řada místních firem nejrůznějších odvětví, věřím, že z jednání vzejdou zajímavá a užitečná partnerství či spolupráce,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro regionální rozvoj Jan Krkoška, který nad touto akcí převzal záštitu. Vysvětlil, že trhy Litvy a Estonska se řadí z hlediska snadnosti podnikání do první dvacítky. Předností je nejen jejich geografická blízkost a ekonomická stabilita, ale i dobře nastavené daňové systémy.

Podnikatelské mise do Pobaltí se zúčastní místní firmy z oborů zpracovatelského, nábytkářského, chemického, zdravotnického a farmaceutického průmyslu, IT, elektrotechniky, automotive a dalších přidružených oborů. Mise ze zúčastní společnost Info Detective Company nebo například RPS Ostrava, která působí v energetice a těžařském průmyslu.

Nejdůležitější součástí programu budou předem domluvená dvoustranná jednání účastníků mise s litevskými a estonskými obchodními partnery, která uspořádají hospodářské komory Moravskoslezského kraje, Vilniusu a Tallinnu. „Dvoustranná a networkingová jednání jsou vyhledávanou formou setkávání, kde je možno efektivně a v krátkém čase navázat větší množství kontaktů se zahraničními partnery. Této možnosti využilo už více než deset firem našeho kraje, které se mise zúčastní,“ řekla ředitelka KHK MSK Natálie Šitavancová a dodala, že také další doprovodný program zaručuje prostor pro jednání a získávání cenných kontaktů v rámci návštěv místních firem, hospodářských komor a českých zastupitelských úřadů.

Ve Vilniusu také zástupce tohoto města, náměstek hejtmana kraje Jan Krkoška a vedení KHK MSK podepíší memorandum o spolupráci.

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.