Menu

Tisková zpráva – Havířovská nemocnice otevřela ambulanci tělovýchovného lékařství, bude sloužit převážně dětským sportovcům

Havířovská nemocnice otevřela ambulanci tělovýchovného lékařství, bude sloužit převážně dětským sportovcům, ale také všem věkovým skupinám, které aktivně sportují a chtějí zjistit svůj fyzický potenciál.

Součástí vyšetření je základní fyzikální vyšetření, vyšetření pohybového aparátu, EKG a následně provedení zátěžového testu. Mimo základní ergometrické vyšetření na bicyklovém ergometru je možno provést i celkové ergospirometrické vyšetření. Vyšetření je určeno ke stanovení celkové spotřeby kyslíku a obecně testů aerobní zdatnosti. „Pokud by se během těchto vyšetření projevily nějaké patologie nebo třeba i hraničních nálezy, byl by pacient plynule předán na příslušné odborníky, výhodou nové ambulance je přímé napojení na dětskou kardiologickou ambulanci. Věřím, že podobných situací nastane jen minimum. Pravidelné roční prohlídky dětských sportovců organizovaných ve sportovní škole nebo sportovním klubu jsou rozhodně na místě. Případné skryté potíže by se tak měly včas odhalit,“ vysvětlil náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro zdravotnictví Martin Gebauer a doplnil, že ambulance tělovýchovného lékařství poskytuje lékařské prohlídky a vyšetření v souladu s vyhláškou 391/2013 Sb. o zdravotní způsobilosti k tělesné výchově a sportu.

„Náš region byl vždy líhní špičkových sportovců a chceme‑li v tomto trendu pokračovat, musíme i v tomto sektoru nabídnout našim dětem moderní možnosti sportovní medicíny 21. století pro bezpečný a kontrolovaný vývoj s ohledem na jejich tréninkovou zátěž, ale i životní styl a správnou výživu. Otevření této chybějící odbornosti tělovýchovného lékařství v našem regionu je prvním krůčkem, a protože péče o malého či dospívajícího sportovce musí být komplexní, plánujeme v dalších krocích diagnostickou analýzu svalů, tuků a celkového složení těla, jako i zapojení nutričních terapeutů, fyzioterapeutů a ortopedů, případně psychologů do celkového a komplexního screeningu a péče”, uvedl ředitel nemocnice Norbert Schellong.

„Jsem velmi rád, že se nám v Havířově podařilo otevřít ambulanci tělovýchovného lékařství, která všem sportovním klubům nejen z Havířova, ale celého regionu, nabízí provádění pravidelných sportovních prohlídek. Tím, že je ambulance v rámci dětského lékařství, nám umožňuje průběžně hodnotit vyvíjející se dětský organismus a sledovat možné přetížení aktivním sportem. Těšíme se na spolupráci především s trenéry, nastavení péče o mladé sportovce tak, aby byl sport více všestranný a vedl u dětí ke zdravému fyzickému rozvoji, tedy aby platilo sportem ke zdraví a nikoli sportem k trvalé invaliditě“, řekl primář dětského oddělení havířovské nemocnice Hynek Canibal.

Ambulance tělovýchovného lékařství bude otevřena každou středu od 8:30–12:00 hodin, podmínkou je předchozí objednávka termínu na tel. čísle 704 683 319.

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.