Menu

Tisková zpráva – Lékařskou pohotovost v Ostravě budou nově zajišťovat tři zdravotnická zařízení

Lékařskou pohotovostní službu (LPS) v Ostravě budou až do konce roku 2025 zajišťovat tři zdravotnická zařízení – Městská nemocnice Ostrava, ostravská fakultní nemocnice a společnost AJNA dental clinic. Rozhodli o tom krajští radní ve výběrovém řízení.

Na zajištění pohotovosti Moravskoslezský kraj ročně vyčlení ze svého rozpočtu až 12 milionů korun.

„Lékařská pohotovostní služba poskytuje pacientům lékařskou péči v době, kdy praktičtí lékaři už neordinují a jim se náhle zhorší zdravotní stav. Neohrožuje je ale na životě a nevyžaduje zásah zdravotnické záchranné služby. Jednotlivé zdravotní výkony pohotovosti jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění prostřednictvím zdravotních pojišťoven. Ty však nekryjí celkové náklady provozu LPS, proto kraj hradí tuto ztrátu,“ vysvětlil náměstek hejtmana pro zdravotnictví Martin Gebauer s tím, že ze zákona o zdravotních službách je kraj povinen LPS na svém území zajistit.

Pro poskytování lékařské pohotovostní služby pro dospělé krajští radní ve výběrovém řízení vybrali Městskou nemocnici Ostrava na Fifejdách. Pokud budou na pohotovosti potřebovat ošetřit děti a dospívající, budou s nimi muset rodiče zajet do Fakultní nemocnice Ostrava v Porubě. Zubní pohotovost bude nadále zajištovat

AJNA dental clinic v centru Ostravy.

Lékařskou pohotovostní službu pro dospělé v Ostravě bude od 1. ledna 2023 zajišťovat Městská nemocnice Ostrava ve všední dny od 17 do 22 hodin, o víkendech a ve svátečních dnech od 8 do 20 hodin. Moravskoslezský kraj jí na to bude přispívat přes 186 tisíc korun měsíčně.

Lékařská pohotovostní služba pro děti a dorost bude od nového roku bude v ostravské fakultní nemocnici fungovat ve všední dny od 16 do 22 hodin, víkendy a svátky tu budou dětští lékaři sloužit od 8 do 22 hodin. Moravskoslezský kraj jí na to bude přispívat přes 286 tisíc korun měsíčně.

Zubní pohotovost bude jako doposud zajišťovat AJNA dental clinic v centru Ostravy. Pacienti ji budou moci navštívit od 18 do 6 hodin. O víkendu bude fungovat nepřetržitě. Moravskoslezský kraj jí na to bude přispívat 518 tisíc korun měsíčně.

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.