Menu

Tisková zpráva – Návštěvníci brněnského strojírenského veletrhu mohou v expozici Moravskoslezského kraje vyzkoušet i vodíková kola

Moravskoslezský kraj dnes otevřel svou expozici na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně. Na tomto nejprestižnějším průmyslovém veletrhu ve střední Evropě se představuje jako region s vysokým potenciálem pro technologický rozvoj. V expozici tradičně dává prostor i vybraným místním firmám, které podnikají v oblasti chytrých technologií, vysokého strojírenství nebo technologií s vysokou přidanou hodnotou.

Moravskoslezský kraj se brněnského strojírenského veletrhu účastní pravidelně. Od roku 2017 vždy umožňuje bezplatnou prezentaci vybraným regionálním firmám a pomáhá jim tak navázat nové kontakty a propojit je se silnými partnery v oboru.

„Dáváme tak najevo, že Moravskoslezský kraj není regionem těžkého průmyslu, starých fabrik a montoven, ale region high-tech průmyslu a inovací. A našim firmám vzkazujeme: Kraj od vás nebude nakupovat produkty a technologie za miliony, ale ten balík peněz vám pomůžeme vydělat i prostřednictvím akcí, jako je tato,“ uvedl náměstek moravskoslezského hejtmana pro průmysl, energetiku a chytrý region Jakub Unucka.

Dodal, že i letos se v expozici Moravskoslezského kraje představí tři podnikatelské subjekty. Jsou to společnosti zabývající se virtuální realitou, elektromobilitou, bezdrátovými technologiemi nebo detekcí QR kódů. „Nově se prezentujeme také jako kraj s průmyslovou historií. Mezi exponáty je tak i mobiliář tzv. pohornické krajiny, například ‚POHO bar‘ a ‚POHO lavička‘ vyrobené z důlních vozíků,“ upřesnil náměstek hejtmana Jakub Unucka s tím, že návštěvníci moravskoslezské expozice, která je umístěna v pavilonu A, si také budou moci vyzkoušet unikátní vodíková jízdní kola.

„Vodík je ostatně doménou celé expozice kraje. Vodíková mobilita je budoucnost. Nejen proto, že vodíkový pohon je čistý – z výfuku kape pouze voda, ale i samotná výroba tohoto paliva může být naprosto čistá. Zároveň vytvoříme nové, progresivní a inovativní průmyslové odvětví, kde najde práci spousta lidí a které pomůže kraji v budoucnu fungovat bez energetického spalování uhlí. Chceme, aby v našem kraji jezdily jako první na vodík autobusy, časem i vlaky. A v ideálním případě, aby se i Ostravě vyráběly,“ řekl náměstek hejtmana Jakub Unucka.

Dvaašedesátý ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně se koná od 4. do 7. října 2022.

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.