Menu

Tisková zpráva – Nedílnou součástí transformace regionu je i proměna funkce opuštěných dolů

Moravskoslezský kraj zahájil transformaci areálů několika bývalých dolů, přípravu projektů podpoří 24 miliony korun. Jedná se o takzvané strategické brownfieldy, na které lze prostředky získat z Fondu pro spravedlivou transformaci.

„Pro náš kraj je z Fondu pro spravedlivou transformaci připraveno 18,9 miliard korun. Zhruba polovina z těchto peněz by měla jít na strategické projekty, které se v našem kraji už připravují. Jedná se o projekt Černé kostky, Technologickou a podnikatelskou akademii, POHO Park nebo třeba EDEN Silesia. Zbývající část z evropských peněz pak půjde na další aktivity, mezi kterými je pro náš kraj velmi důležitá obnova strategických brownfieldů. Uzavřené doly nemůžeme všechny jen tak zasypat a zbourat, měli bychom v nich vidět jejich potenciál a zkusit jej smysluplně využít,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák a doplnil, že krajští zastupitelé schválili 24 milionů korun na předfinancování přípravy celkem 8 projektů, mezi kterými jsou převážně bývalé areály šachet, jako například Lazy, Staříč, Frenštát, ale také odkaliště třebovické elektrárny.

„Přecházíme na klimaticky neutrální ekonomiku, octli jsme se v procesu, který významně proměňuje náš kraj. Nejenže obnoví území po těžbě a návazném průmyslu, ale také vytvoří nová pracovní místa. Proto chceme přípravu transformace bývalých dolů či bývalých průmyslových ploch urychlit. Krajské peníze budou využity na potřebné studie a analýzy tak, aby v těchto lokalitách mohly vznikat nové aktivity a nový život. Dobrým příkladem takové transformace z minulosti mohou být například Dolní Vítkovice, jejichž proměnu mnozí stále považují za malý zázrak. Dolní Vítkovice nesou průmyslové dědictví kraje, a zároveň ročně hostí přes milion návštěvníků,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro regionální rozvoj Jan Krkoška.

Hlavním úkolem připravovaných studií bude objasnit technický stav objektů, najít možnosti jejich dalšího využití a zpřesnit jejich připravované aktivity. „Končí čas prezentací a začíná tvrdá projektová příprava. Nemůžeme ztrácet čas čekáním, až Ministerstvo životního prostředí operační program spustí. Na projektech je potřeba začít pracovat co nejdříve, jsou totiž technicky a časově náročné, jsem proto rád, že jejich předfinancování krajští zastupitelé odsouhlasili. Peníze, které přispějeme na tyto podpůrné studie, se nám později do krajského rozpočtu vrátí. Dostaneme je po spuštění Operačního programu Spravedlivá transformace počátkem příštího roku. Určitě je tento postup na místě,“ vysvětlil náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro průmysl a energetiku Jakub Unucka a doplnil, že každý z projektů mohl získat až 5 milionů korun.

Podpořené projekty

Název projektu

Žadatel

Gest-Net: Underground lab (Staříč I.)

VŠB – TUO

Green Energy Park Staříč a Chlebovice (Centrum pokročilých technologií s využitím čisté energie)

Technoprojekt, a.s.

Revitalizace odkaliště Elektrárny Třebovice a vybudování rozvojové zóny pro termicky náročné technologie s využitím odpadního tepla

Veolia Energie ČR, a.s.

GREEN INNOVATION PARK PASKOV

Technoprojekt a.s.

Industriální park Jan-Karel

MSID, a.s.

Industriální park Lazy

MSID, a.s.

Green Energy Park Sviadnov

Green Gas RE, s. r. o.

CÉRKA – Revitalizace dolu Frenštát

Trojanovice

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.