Menu

Tisková zpráva – Obec Tichá rekonstruuje vilu sociální služby Karmel. Kraj na stavbu přispěje půl milionu korun

V obci Tichá na Novojičínsku funguje denní stacionář a domov pro osoby se zdravotním postižením. Budova této sociální služby potřebuje opravit. Zhruba polovinu prostředků obec získala z evropských zdrojů, s finančním krytím pomůže i kraj. Na opravu říms a fasády přispěje půl milionu korun.

„Sociální služby by měly být vždy poskytovány v prostorách, které klientům nabízejí bezpečné a důstojné zázemí. Musíme brát ohledy na sociální dopad a spokojenost klientů, kteří v životě potřebují od naší společnosti pomoc. Jsem rád, že krajští zastupitelé příspěvek obci Tichá schválili, je to důkaz, že je náš kraj soudržný a společensky odpovědný,“ uvedl náměstek hejtmana kraje pro sociální oblast Jiří Navrátil a doplnil, že denní stacionář a domov pro osoby se zdravotním postižením provozuje v obecní budově Slezská diakonie.

Stávající stav objektu je již za hranicí uživatelských standardů. Nevyhovuje stavebně technickým, hygienickým ani požárním normám. „Rekonstrukce už byla nutná, vyžádá si zhruba 4,7 milionu korun. Z evropských fondů jsme na ni získali 2,7 milionu. Děkujeme kraji za půlmilionovou dotaci, která nám s rozsáhlou rekonstrukcí rozhodně pomůže. Další financování pak zajistíme z rozpočtu obce. Věřím, že se nám podaří klientům sociální služby nabídnout příjemné a bezpečné prostředí,“ řekla starostka obce Tichá Michaela Štefková a upozornila, že objekt je jednou ze tří Parmových vil vystavěných po 1. světové válce zdejším továrníkem Leopoldem Parmou.

Rekonstrukce vily začala letos v dubnu, hotovo by mělo být v příštím měsíci. Po dobu prací jsou klienti dočasně ubytovaní v domově mládeže krajské průmyslovky ve Frenštátě pod Radhoštěm, který ubytování nabízí nejen studentům, ale i veřejnosti. Klienti se do Karmelu vrátí ihned, jakmile to bude možné, nejpozději v srpnu.

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.