Menu

Tisková zpráva – Ondřejník je komplet osázený, za několik let bude vypadat jako dříve

Skoro dvě tisícovky mladých stromků o víkendu přibylo na Ondřejníku. Moravskoslezský kraj se ve spolupráci s Biskupskými lesy zapojil do víkendové akce Den za obnovu lesa. V pátek přiložili ruku k dílu středoškoláci z Frýdku‑Místku a Frýdlantu nad Ostravicí, v sobotu se mohla zapojit veřejnost. Akce Stromy pro Ondřejník se v Podbeskydí konala letos už podruhé.

„Kůrovcová kalamita významně ovlivnila podobu našich lesů. Dříve byl vrchol Ondřejníku komplet zalesněný, pro milovníky Beskyd býval poslední roky pohled na jeho holý vrchol smutný. Když se na to ale podíváme optikou přírody, všechno je, jak má. Zmizely smrky, které do této lokality vlastně nepatří, příroda se zhluboka nadechne, a do několika let bude kopec opět zalesněný. Můžeme se těšit na hlavně bukové a jedlové porosty, které budou na Ondřejníku jistě prospívat. Děkuji všem, kteří se do naší akce zapojili. Jejím smyslem byla kromě výsadby hlavně osvěta, aby lidé poznali, jak náročná a důležitá je péče o naše lesy,“ uvedla radní Moravskoslezského kraje pro životní prostředí Zdenka Němečková Crkvenjaš a upřesnila, že se v pátek 14. a v sobotu 15. října na Ondřejníku celkem vysadilo 1920 stromků, a to na stráni vedle turisticky oblíbené Jezevčí stezky. Z 60 % tvořily sazenice mladé buky, jedlí a javorů bylo 15 %, na Ondřejníku přibyly i mladé duby, třešně a kaštany.

„Všichni, kteří nám na Ondřejník přišli s výsadbou pomoci, se mohli seznámit s koloběhem lesa od výsadby přes náročnou péči, až po využití dřeva jako suroviny. Přes dvě stovky dobrovolníků také alespoň částečně poznaly těžkou práci lesníků. Děkuji jim všem, i oni přispěli k tomu, že je Ondřejník už prakticky osázený, s výsadbou budeme v budoucnu pokračovat na Javorníku nebo v oblasti Trojanovic,“ řekl ředitel Biskupských lesů Libor Konvičný a upozornil, že tentokrát lidé stromky sadili ve velmi náročném svahovitém terénu. Přicházely sázet celé rodiny, jedna z nich s malými dětmi dokonce zasadila 80 stromků.

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.