Menu

Tisková zpráva – Ostravská „zdravka“ má novou školní kuchyň. Je modernější i energeticky úspornější

Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická v Ostravě má školní kuchyni po komplexní rekonstrukci. Původní kuchyň už nevyhovovala dnešním standardům ani platné legislativě, měla nevhodné dispoziční uspořádání a zastaralou techniku. Díky investici Moravskoslezského kraje, který školu zřizuje, má nyní škola stravovací provoz modernější i úspornější.

„Mohlo by se zdát, že na stavu kuchyní ve školách až tolik nezáleží. Samozřejmě, mnohem důležitější je kvalita učeben a učebních pomůcek, kompetence pedagogů a zejména úroveň výuky. Stravování ovšem celkovou atmosféru školy ovlivňuje. A pokud se jedná o školu zaměřenou za zdravotnické obory, byla rekonstrukce stravovacího provozu zkrátka neoddiskutovatelná. Ostravská zdravotnická škola má v našem kraji velmi dobré jméno, teď se její prestiž zase o něco zvýšila,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro školství a sport Stanislav Folwarczny s tím, že rekonstrukcí prošla nejen samotná kuchyně, ale i jídelna a přilehlé sklady.

„Rekonstrukce školní kuchyně byla rozdělena na stavební a technologickou část. Stavební práce zahrnovaly například demontáž výtahových šachet, vyzdívky pro nové dispoziční řešení, výměnu elektrorozvodů i rozvodů vody a kanalizace. Technologická část spočívala v ekologické likvidaci starých technologií a instalaci nových. Nová otopná tělesa, zdravotně technická instalace, vzduchotechnika, elektroinstalace a nové gastro spotřebiče celkově vyšly na zhruba 12 milionů korun, což je téměř polovina veškerých nákladů rekonstrukce,“ sdělil náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro finance, investice a majetek Jaroslav Kania a dodal, že na rozsáhlé investici za celkově 26,2 milionu korun se podílela i škola, pokryla náklady na projektovou dokumentaci za 484 tisíc korun. Zhotovitelem stavebních prací a dodavatelem technologií byla společnost MAVA s.r.o.

„Pro kompletní rekonstrukci školní jídelny jsme využili období prázdnin, stavební práce začaly v polovině června. Kuchyň již nyní funguje ve zkušebním provozu, celá akce bude dokončena ještě v tomto měsíci. Nový stravovací provoz tak bude vyhovovat současné platné legislativě, hygienickým požadavkům i požadavkům na úsporu energií,“ řekl náměstek hejtmana kraje Stanislav Folwarczny.

Rekonstrukce školní jídelny ostravské „zdravky“ zdaleka není jedinou investicí v oblasti školství, která byla v úvodu školního roku dokončena. „Mendlovo gymnázium v Opavě a ostravské Jazykové gymnázium Pavla Tigrida mají zbrusu novou elektroinstalaci za celkem 55 milionů korun, stavebními úpravami za dvacet milionů korun prošla tělocvična krnovské průmyslovky, pracovalo se i na střechách Střední školy prof. Zdeňka Matějčka v Ostravě a krajské školy ve Frýdlantu nad Ostravicí. A samozřejmě s investicemi nekončíme, naopak, v září jsme například zahájili rekonstrukci sportoviště Gymnázia v Ostravě-Hrabůvce nebo celkovou opravu střechy Dětského domova v Radkově,“ uzavřel náměstek hejtmana kraje Jaroslav Kania.

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.