Menu

Tisková zpráva – Senioři z Domova Letokruhy budou mít bohatější společenský život

Domov Letokruhy v Budišově nad Budišovkou má nový Dům pro volnočasové aktivity seniorů. Kromě přestavby stávajícího zahradního objektu bylo zrekonstruováno celé okolí domova. Prokoukla zahrada, přibyla parkovací místa. Celkové náklady ve výši 14,3 milionu korun pokryl ze svého rozpočtu Moravskoslezský kraj, který domov zřizuje.

„Jedna z věcí, kterých se na stáří obáváme, je trávení volného času. Málokdo si své volné chvíle na sklonku života představuje mezi čtyřmi stěnami v osamocení před televizní obrazovkou. Všichni věříme, že budeme aktivní co nejdéle, že se budeme bavit a zažívat zajímavé chvíle buď se svou rodinou nebo s přáteli. Právě proto vznikl v našem domově v Budišově nad Budišovkou víceúčelový společenský sál s klubovnou. Klienti domova se zde budou moci v každém ročním období účastnit aktivizačních programů a kulturních nebo společenských akcí. Společenský život a kontakt s okolím je pro psychický ale i zdravotní stav každého z nás nesmírně důležitý,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro sociální oblast Jiří Navrátil s tím, že společenský dům nese název Dřevák, podle dřevěného obložení budovy, ale také kvůli historii, budova dříve patřila dřevařským závodům.

Dřevák je jednopodlažní bezbariérová budova. Kromě sálu a klubovny má sociální zázemí a technickou místnost. Kromě rekonstrukce objektu byly součástí projektu také úpravy jeho okolí. „Vznikla parkovací a odstavná místa pro zaměstnance i návštěvníky domova. V zahradě byly vybudovány takzvané nekonečné chodníky, přibyly nové lavičky, houpačky, odpadkové koše, betonové truhlíky a zvýšené záhony, ale i ohniště. Snažíme se klientům domova vytvořit příjemné prostředí, nabídnout jim nové možnosti, jak trávit volné chvíle. Investice, která začala v listopadu 2020 a skončila letos v lednu, vyšla na 14,3 milionu korun, které uhradil kraj ze svého rozpočtu,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro finance, investice a majetek Jaroslav Kania a doplnil, že realizace projektu se ujala společnost TVARSTAV – REAL, s. r. o.

„V našem novém společenském domě plánujeme spoustu zajímavých aktivit a akcí. Nabídneme cvičení jógy, besedy, dvakrát do měsíce také zooterapii. Jedna z našich zaměstnankyň je v této technice proškolená, navíc je chovatelkou, takže se naši klienti mohou těšit na kočku, psa, králíka, ale taky kozu. Zvířecí teplo, mazlení a doteky posilují vnímání a mají pozitivní vliv, určitě si setkání se zvířaty naši uživatelé oblíbí,“ prozradila ředitelka Domova Letokruhy Kamila Molková a dodala, že ve společenském domě Dřevák se budou moci konat akce jako masopust, vinobraní nebo třeba vánoční jarmark. V minulém týdnu tam konala diamantová svatba klientů domova.

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.