Menu

Tisková zpráva – Zvuk filmařské klapky se v regionu bude ozývat i letos

Moravskoslezský kraj opět podpoří audiovizuální tvorbu. Filmaři, kteří si pro natáčení svých snímků zvolili severní Moravu a Slezsko, celkem dostanou pět milionů korun. Kraj přispěje na čtyři celovečerní filmy, jeden seriál a jeden film dokumentární. Na krajské peníze si sáhnou zavedené, ale i začínající produkce. Cílem dotačního programu je rozvíjet filmovou tvorbu, posílit cestovní ruch i zlepšit image kraje.

„Náš kraj má mezi filmaři čím dál lepší jméno. Nabízí nespočet atraktivních a neokoukaných lokací, nádhernou přírodu, svéráznou atmosféru, ale také talentované profesionály, kteří mohou filmové štáby obohatit nejen v rámci technického zajištění, ale i před kamerou. Filmový průmysl je koncentrovaný hlavně v Praze, rádi bychom k nám přenesli větší pozornost. Natáčení filmů totiž posiluje ekonomiku a zároveň pomáhá na náš kraj upozornit jako na místo, které má co nabídnout,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo a upřesnil, že mezi 6 produkcí bude rozděleno 4,8 milionů korun. Vysvětlil, že peníze, které z krajské pokladny filmaři dostanou, v kraji takzvaně zůstanou a vygenerují další příjmy.

„Krajskou dotaci mohou filmaři využít na místní služby, profesionály, pronájem lokací, na techniku nebo třeba na zaplacení komparsu. Tedy na samotné natáčení v našem kraji, nikoli na přípravu filmu nebo jeho postprodukci. Mezi našimi podmínkami je také, že podpořené produkce musí v našem regionu utratit minimálně dvojnásobek částky, kterou od kraje dostaly,“ řekl náměstek hejtmana kraje Lukáš Curylo a upozornil, že kraj podporuje uměleckou tvorbu, na dotaci si tak nesáhnou produkce instruktážních, turistických, propagačních nebo třeba reklamních filmů.

Moravskoslezský kraj aktuálně přislíbil podporu šesti produkcím. Přispěje tak na čtyři celovečerní filmy, jeden seriál a jeden dokument. „Nejvyšší podporu získal připravovaný absolventský snímek Mord. Celý se natáčí v našem kraji, konkrétně na Osoblažsku a Krnovsku. Téma filmu může být do jisté míry kontroverzní, scénář je ovšem velmi dynamický, tento snímek by mohl být adeptem na úspěšný festivalový film,“ prozradil náměstek hejtmana kraje Lukáš Curylo s tím, že krajskou podporu získala i pohádka Alchymistka zakletá v čase, koprodukční film Human Instinct, ale také komedie Za vším hledej ženu, která by mohla díky zajímavému obsazení sklidit komerční úspěch. V titulcích se objeví jména jako například Hana Vágnerová, Vladimír Polívka, Marek Vašut nebo Zlata Adamovská. Podpořený dokumentární film Ta druhá se bude věnovat silnému příběhu středoškolačky, která si jako starší sestra autistické dívky hledá své vlastní místo. Dokument, který se bude natáčet hlavně v Novém Jičíně, je spolufinancovaný také Státním fondem kinematografie.

„Posledním podpořeným projektem je nový seriál osvědčeného týmu kolem režiséra Vladimíra Skórky. Jeho produkce má širokou platformu a podporu fanoušků, svou svéráznou stylizací upozorní na rázovitost našeho regionu. Určitě si opět najde své diváky. Z podpořených produkcí je nejdále právě tento seriál, už je roztočený, poslední záběry by se měly pořizovat ještě letos na podzim,“ řekl náměstek hejtmana kraje Lukáš Curylo a doplnil, že seznam produkcí a podpořených filmů včetně výší dotací jsou zveřejněny na stránkách kraje.

Příchozí produkce mohou využívat služeb Moravskoslezské filmové kanceláře, která funguje již 10 let, od roku 2017 pod hlavičkou krajské společnosti MS Tourism. „Je skvělé, že dotační program, na jehož obsahu se filmová kancelář velkou měrou podílela, se podařilo zopakovat. S několika produkcemi, které byly letos podpořeny, jsme již dlouhodobě v kontaktu. Pro film Human Instinct jsme pomáhali hledat lokace již před několika lety a je skvělé vidět, jak dlouhou cestu film urazil. Výjimkou však nejsou ani nestandardní požadavky, pro jeden z filmů podpořených v minulé výzvě jsme tak třeba sehnali kulečníkový stůl, nebo pomáhali zajišťovat myslivecké rekvizity. Obecně nás ale velmi těší, že produkce začínají častěji poptávat místní techniku či filmové profesionály,“ uzavřela šéfka Moravskoslezské filmové kanceláře Hana Vítková.

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.