Menu

Soutěž Zlatý erb opět upozornila na obce, které s občany nejlépe komunikují v online světě

Nejlepší webové stránky mezi obcemi s rozšířenou působností má v kraji Bohumín, druhé místo v soutěži Zlatý erb získala Opava, třetí se umístil web Bruntálu. Letos se konal už 26. ročník soutěže, jejíž cílem je podporovat modernizaci veřejné správy a přispět k rozvoji kvality života ve městech a obcích. Vítězný Bohumín postupuje z krajského do celostátního kola. Organizátorem celostátní soutěže se spolek Český zavináč.

Soutěž Zlatý erb opět upozornila na obce, které s občany nejlépe komunikují v online světě

„Někdy v polovině devadesátých let minulého století začaly postupně vznikat weby obcí a měst. Šlo většinou o aktivitu nějakého nadšeného informatika, který web vytvářel, jak se říká, na koleně. Starostové naštěstí velmi brzy pochopili, že online svět a jeho nástroje i možnosti jsou opravdu velmi důležité a užitečné. Městských webů začalo přibývat a zvyšovala se i jejich kvalita, co si budeme povídat, hlavně ze startu šlo někdy o úsměvné výtvory. Dnes jsou to kvalitní a promyšlení pomocníci, kteří jsou důležitou komunikační platformou mezi obcemi a jejich občany,“ uvedl 1. náměstek hejtmana Jakub Unucka, který zástupcům vítězných obcí osobně ocenění předal.

Letošní ročník soutěže Zlatý erb se zaměřuje zejména na kybernetickou bezpečnost. Kromě tohoto velmi důležitého ukazatele se porota zaměřila i na to, jak obecní weby komunikují se svými občany, ale i turisty nebo místními podnikateli. Jestli je web přehledný, plní zákonné povinnosti nebo jestli nabízí všechny potřebné informace, jako jsou například pokyny, jak postupovat v jednotlivých životních situacích a událostech. Hodnotí se i sociální sítě.

V Moravskoslezském kraji se v letošním ročníku posuzovaly weby obcí s rozšířenou působností. Na třetím místě se umístil Bruntál, na druhém Opava, vítězství získal Bohumín, který tak z krajského postupuje do celostátního kola. Jeho výsledky budou slavnostně vyhlášeny v polovině května v Hradci Králové, a to v rámci konference ISSS zaměřené na digitalizaci veřejné správy a rozvoj e-governmentu.

Kromě prvních tří příček se vyhodnocovala také Cena veřejnosti, tu si vysloužil Český Těšín.

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.