Menu
Těšínské divadlo Český Těšín

Těšínské divadlo Český Těšín je profesionální uměleckou institucí a přirozeným kulturním centrem města i širšího regionu. Působí pod ním tři scény. Činohru představují Česká a Polská scéna, na dětského diváka a především loutkoherectví se zaměřuje Bajka. Divadlo je jediným svého druhu v České republice, které pod svou střechou hraje ve dvou jazycích – kromě češtiny také v polštině. Každý soubor činohry v sezoně představí pět nových titulů. Loutkoherci každé ze svých tří představení v sezoně nastudují a interpretují vždy v obou jazycích. Od roku 2000 je organizátorem Festivalu divadel Moravy a Slezska a ve své galerii pravidelně pořádá výstavy výtvarného umění.

Tři divadelní scény

Česká a Polská scéna mají oddělený repertoár, který divákům představují nejen na své domovské scéně. Česká scéna pravidelně jezdí za svými předplatiteli na stálá místa v Moravskoslezském kraji (Třinec, Havířov, Orlová, Karviná, Vratimov, Frýdek‑Místek, Frenštát pod Radhoštěm). Polská scéna má kromě Českého Těšína své předplatitele a tedy stálá představení v Třinci, Havířově, Karviné a Orlové. Početné publikum má také na území Polska, kam často vyjíždí hrát dopolední školní i večerní představení. Bajka pro svá představení využívá v září 2020 otevřený zrekonstruovaný prostor Malé scény v suterénu divadla, ovšem také za svými malými příznivci vyjíždí mimo divadlo, a to nejen v rámci regionu.
Těšínské divadlo však nejsou jen zmíněné tři herecké soubory. Kromě vedení a administrativních sil, zajišťujících běžný chod divadla, tu působí také obchodní oddělení a marketingová složka, řemeslníci v dílnách na výrobu kulis a loutek, švadleny z krejčovny, které šijí a udržují kostýmy (divadlo má i půjčovnu pro veřejnost), vlásenkárna, jejíž pracovnice vyrábějí paruky, vlasové doplňky a češou a líčí herce, pracovníci elektro a technického úseku, zajišťující osvětlení a zvuk při představeních, stěhování a stavbu kulis a úsek dopravy, který pečuje o přepravu herců a kulis při zájezdech, ale také o svoz předplatitelů na představení. Divadlo zaměstnává také pracovníky recepce v nepřetržitém režimu, provozní údržby a externě rovněž šatnářky a uvaděčky. Celkový počet stálých zaměstnanců včetně herců osciluje kolem čísla 100. Zřizovatelem Těšínského divadla je Moravskoslezský kraj.

Historie

Vznik Těšínského divadla se datuje do roku 1945, kdy skupina nadšenců založila Těšínské oblastní divadlo pod kuratelou Národního divadla moravskoslezského v Ostravě. Svou činnost zahájilo inscenací hry Jaroslava Vrchlického Noc na Karlštejně. Zpočátku se představení hrála v restauraci Střelnice (dnes kulturní středisko), později v sále hotelu Slávie (dnes Piast). S příchodem ředitele Antonína Brože vznikl samostatný operetní soubor, ten však navzdory oblibě fungoval jen krátce, do roku 1948. V roce 1946 se název změnil na Divadlo těšínského Slezska. V roce 1951 byla ustavena Polská scéna, která v regionu obývaném polskou národnostní menšinou ihned získala široký okruh diváků. Prvním představením byla hra Wczoraj i Przedwczoraj Aleksandra Maliszewského.
O deset let později (koncem sezony 1960–1961) se herecké soubory přestěhovaly do nového objektu, v němž sídlí dodnes. Budova Těšínského divadla byla postavena podle návrhu Zdeňka Vávry (otce herce a architekta Davida Vávry). Moderní prostor byl v dalších letech rozšířen přístavbami dílen, skladů, garáží a kanceláří, které nyní tvoří ucelený areál s prostorným vnitřním dvorem. V budově Těšínského divadla sídlí i městská knihovna. Název Těšínské divadlo Český Těšín je užíván od začátku roku 1991. V roce 2008 byla do struktury Těšínského divadla zahrnuta také loutková Bajka.


Kontakty:

Těšínské divadlo Český Těšín, příspěvková organizace
Ostravská 67
737 35 Český Těšín
telefon 558 746 022
e‑mail info@tdivadlo.cz

facebook
instagram
youtube

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.