Menu

Senioři se už mohou hlásit o místo v novém Domově pod Bílou horou v Kopřivnici

Domov pod Bílou horou v Kopřivnici už přijímá žádosti o službu v domově pro seniory a v domově se zvláštním režimem. Celkem nabízí 84 míst. Nový domov buduje Moravskoslezský kraj od konce roku 2021, aktuálně se stavba dokončuje a připravuje se spuštění provozu domova jako nové krajské příspěvkové organizace. Slavnostní otevření je naplánováno na 18. červen.

Senioři se už mohou hlásit o místo v novém Domově pod Bílou horou v Kopřivnici

Je to vůbec první domov, který Moravskoslezský kraj vybuduje. Celková kapacita domova bude 84 lůžek, z nich 32 bude v domově pro seniory a 52 v domově se zvláštním režimem.

Na začátku minulého roku vznikla nová krajská příspěvková organizace Domov pod Bílou horou. Její vedení bylo v kontaktu se stavebním dozorem i zhotovitelem stavby, ale zejména se věnovalo všem potřebným přípravám, aby letos v červenci mohl domov začít sloužit lidem. Jeho provoz se spustí v červenci.

Informace ke způsobu podávání žádostí jsou zveřejněny na webových stránkách Domova pod Bílou horou, už teď tam jsou k dispozici formuláře pro přihlášení i pro potřebné vyjádření lékaře. Nechybí informace, pro koho jsou služby domova určeny.

Senioři se už mohou hlásit o místo v novém Domově pod Bílou horou v Kopřivnici

Domov pro seniory je určen pro osoby od 65 let, které se neobejdou bez pomoci a doma by již nebyly v bezpečí. Služby domova se zvláštním režimem jsou pro lidi od 55 let s Alzheimerovou chorobou či jiným typem demence, kterým už taktéž nestačí péče blízkých ani terénních nebo ambulantních sociálních služeb. Zádosti o služby jsou přijímány elektronicky, poštou i osobně.

Samozřejmě se dá očekávat, že se kapacita domova velmi rychle naplní. O umístění v domovech je i v našem kraji velký zájem. Nexistují žádné pořadníky, jako tomu bývalo kdysi. Při obsazování volných míst se vždy postupuje podle naléhavosti umístění v zařízení, přihlíží se k sociální situaci a zdravotnímu stavu žadatele. Proto se bude provádět sociální šetření, při kterém se bude ověřovat potřebnost pobytové sociální služby, soběstačnost zájemce i jeho individuální potřeby.

Senioři se už mohou hlásit o místo v novém Domově pod Bílou horou v Kopřivnici

Lidé budou mít možnost si domov prohlédnout, a to v den jeho slavnostního otevření, tedy 18. června 2024 v odpoledních hodinách.

Přijímání žádostí bylo zahájeno 15. dubna 2024, a to buď elektronicky (datovou schránkou nebo e-mailem na adresu dpbh@po-msk.cz), nebo poštou na adresu Domov pod Bílou Horou, Husova 1302/11, 742 21 Kopřivnice, nebo v tomto dočasném sídle organizace osobně. Osobní odevzdání přihlášky je možné na podatelně nebo v kanceláři sociálních pracovnic v pondělky a středy od 8 do 11 hodin a od 13 do 17 hodin a také v úterky od 8 hodin do 11:30.

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.